ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κέρι «καρφώνει» τη Ρωσία στο θέμα της εκεχειρίας

Ο Κέρι «καρφώνει» τη Ρωσία στο θέμα της εκεχειρίας

Η Ρωσία δεν εφαρμόζει πλήρως την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία η οποία έχει συμφωνηθεί στο Μινσκ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ τηλεφωνικά μέσα στην εβδομάδα σχετικά με τις φάλαγγες και τον εξοπλισμό που αποστέλλει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία «διότι είναι σαφές για την ώρα ότι η εκεχειρία η οποία είχε συμφωνηθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, δεν τηρείται επαρκώς». Ο Κέρι έκανε τα σχόλια αυτά στο περιθώριο του Αρκτικού Συμβουλίου στον Καναδά.

Τόνισε πως έθεσε πολύ άμεσα στον Λαβρόφ το ζήτημα της παρουσίας ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στο έδαφος της Ουκρανίας. Ακόμη, αναφερόμενος στη διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση».

Και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, όμως, ο Αρσένι Γιατσενιούκ επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη στην Ουκρανία και τόνισε ότι το Κίεβο ως εκ τούτου προετοιμάζεται «για να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη» - την ώρα που οι σποραδικές μάχες συνεχίζονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τόνισε επίσης ότι «η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της να καταστρέψει την Ουκρανία και να της στερήσει το ευρωπαϊκό της μέλλον».

Σχετικές ειδήσεις