Ελεύθερος με εγγύηση πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο

Newsbomb

Ο Καναδός Ομάρ Καντρ, ο νεαρότερος κρατούμενος στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, θα αφεθεί σήμερα ελεύθερος με εγγύηση από την φυλακή της Αλμπέρτα, ενώ θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε βάρος του για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από ένα αμερικάνικο στρατοδικείο.

Ο δικαστής στο δικαστήριο στην Αλμπέρτα αποφάσισε ότι ο Καντρ, που συνελήφθη στο Αφγανιστάν όταν ήταν 15 ετών και ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία ενός αμερικανού στρατιώτη, μπορεί να απελευθερωθεί με εγγύηση, απορρίπτοντας την έφεση της καναδικής κυβέρνησης.

Ο 28χρονος πλέον Καντρ είχε μεταφερθεί στην Αλμπέρτα από τις φυλακές στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Γκουαντάναμο στην Κούβα το 2012.

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που διώχθηκε από δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου κατηγορούμενος για τις ενέργειες που διέπραξε όντας ανήλικος.

«Είμαι ευχαριστημένος, εξαιρετικά ευχαριστημένος. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο δικηγόρος του Κάντρ, Ντένις Έντεϊ στους δημοσιογράφους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στο Έντμοντον. Πρόσθεσε ότι ο Καντρ θα μιλήσει αύριο στους δημοσιογράφους για να πει την ιστορία του στην κοινή γνώμη του Καναδά.

«Είμαστε απογοητευμένοι με την σημερινή απόφαση και λυπούμαστε που θα επιτραπεί σε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη να επιστρέψει στην καναδική κοινωνία, χωρίς να έχει εκτίσει όλη του την ποινή», δήλωσε από την μεριά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, Στίβεν Μπλάνεϊ με ανακοίνωση του.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, είχε επανειλημμένως εναντιωθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης του Καντρ. Το Καναδικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε το 2010 ότι ο Καναδάς παραβίασε τα δικαιώματα του Καντρ στέλνοντας πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να τον ανακρίνουν στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Γκουαντάναμο το 2003 και 2004, ενώ έστειλε τα συμπεράσματα των ανακρίσεων αυτών στις ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved