ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Η μητέρα του διάσημου Κνουτ «έφυγε» με ευθανασία

Βερολίνο: Η μητέρα του διάσημου Κνουτ «έφυγε» με ευθανασία

Τέσσερα χρόνια και ένα μήνα μετά τον θάνατο του Κνουτ, του διάσημου πολικού αρκούδου που έγινε γνωστός παγκοσμίως και τίμησε με την παρουσία του τον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, η μητέρα του, Τόσκα, «έφυγε» για να τον συναντήσει...

Οι υπεύθυνοι του κήπου αποφάσισαν να κάνουν ευθανασία στην ηλικίας 30 ετών αρκούδα, καθώς ήταν πλέον κουφή, τυφλή, άρρωστη και υπέφερε καθημερινά.

Η Τόσκα είχε απορρίψει τον Κνουτ μετά τη γέννησή του το 2006, γεγονός που υπό φυσιολογικές συνθήκες σημαίνει βέβαιο θάνατο. Τελικά, ο μικρός και πανέμορφος Κνουτ έζησε, αλλά μόλις τέσσερα χρόνια μετά, πέθανε έπειτα από επιληπτική κρίση.

Ο Κνουτ επιβίωσε, χάρη στον φύλακα Τόμας Ντέρφλαϊν που ανέλαβε τη φροντίδα του και έγινε πολύ σύντομα ο αδιαφιλονίκητος "σταρ" του ζωολογικού κήπου.

«Κουφή, τυφλή και αποπροσανατολισμένη, η Τόσκα παρέπαιε στο κλουβί της. Είχε χάσει και την όσφρησή της. Το θέαμα ήταν λυπηρό. Οι κτηνίατροι, οι αρμόδιοι για την προστασία των ζώων και οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου κατέληξαν στην κοινή απόφαση να βάλουν τέλος στο μαρτύριό της» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ζωολογικός κήπος.

knut

Η Τόσκα είχε γεννηθεί στον Καναδά αλλά έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της σε ένα κρατικό τσίρκο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το 1998, λίγα χρόνια μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου.

Το 2007, στο αποκορύφωμα της "τρέλας" των Γερμανών με τον Κνουτ, χιλιάδες επισκέπτες συνέρρεαν στον ζωολογικό κήπο για να δουν το διάσημο αρκουδάκι. Ο Ντέρφλαϊν αφοσιώθηκε στον Κνουτ και έζησε μαζί του επί 150 συνεχόμενες ημέρες: κοιμόταν μαζί του, τον έπλενε, και τον τάιζε γάλα και χυλό με τα χέρια του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

knut2

Ο Κνουτ ζύγιζε τότε μόλις 800 γραμμάρια και, μαζί με τον αδελφό του που πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του, ήταν τα πρώτα πολικά αρκουδάκια που γεννήθηκαν στον ζωολογικό κήπο μετά από 33 χρόνια.

Μέσα σε έξι μήνες ο Κνουτ έφτασε τα 28 κιλά. Χωρίς τη φροντίδα του Ντέρφλαϊν ήταν βέβαιο ότι θα πέθαινε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Τόμας Ντέρφλαϊν πέθανε το 2008 σε ηλικία μόλις 44 ετών από καρδιακή προσβολή.