ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μεγάλη νίκη των κουρδικών δυνάμεων εις βάρος των τζιχαντιστών

Συρία: Μεγάλη νίκη των κουρδικών δυνάμεων εις βάρος των τζιχαντιστών

Δυνάμεις υπό κουρδική ηγεσία στη Συρία απέσπασαν σήμερα μια πόλη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αφού κατέλαβαν μια στρατιωτική βάση τη νύχτα, με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καταφέρνοντας μια από τις πιο δραματικές νίκες μέχρι στιγμής εναντίον των τζιχαντιστών.

Η προέλαση των κουρδικών δυνάμεων στην καρδιά των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους ακολουθεί την κατάληψη μιας πόλης στα τουρκικά σύνορα και σηματοδοτεί την ανάσχεση της ορμής των τζιχαντιστών, που είχαν καταλάβει μεγάλες πόλεις στην Συρία και το Ιράκ τον περασμένο μήνα.

Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία εξασφάλισαν σήμερα (23/06) τον πλήρη έλεγχο της Άιν Ίσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του YPG Ρεντούρ Χελίλ, χαρακτηρίζοντας «άριστη» την αεροπορική βοήθεια του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αποσυρθεί εντελώς από την πόλη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις που προέλαυναν, ανάμεσα τους και Σύροι αντάρτες που μάχονται πλάι στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), πήραν τον έλεγχο της κοντινής στρατιωτικής βάσης Λίουα-93. Πρόκειται για μια τοποθεσία στρατηγικής σημασίας που το ΙΚ είχε αποσπάσει τον περασμένο χρόνο από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η προέλαση στο Άιν Ίσα φέρνει τις κουρδικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, σε απόσταση μόλις 50χλμ από την Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του ΙΚ, από όπου διοικεί το «χαλιφάτο» στην Συρία και το Ιράκ.

Ο Χελίλ, όμως, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζεται επίθεση στην πόλη αυτή. Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε πως ο στόχος της προέλασης ήταν η κατάληψη ενός αυτοκινητόδρομου που διέρχεται μέσα από την Άιν Ίσα και συνδέει την πόλη Χαλέπι με την βορειοανατολική επαρχία Χάσακα.

Σε μια χωριστή μάχη, ο συριακός στρατός και μαχητές που πολεμούν πλάι τους, κέρδισαν εδάφη στην βορειοδυτική πόλη της Παλμύρας, την οποία το ΙΚ κατέλαβε από τις κυβερνητικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και μια πηγή στην Συρία που ενημέρωσε για την κατάσταση.

«Ασφυκτικός κλοιός

Η τζιχαντιστική οργάνωση πρόβαλε μικρή αντίσταση στην τελευταία προέλαση των δυνάμεων υπό την ηγεσία του YPG. Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως το ΙΚ φάνηκε να «καταρρέει» στο Τελ Αμπιάντ στα σύνορα με την Τουρκία.

Πηγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όμως, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας τόνισε πως οι νίκες δεν ήταν σημάδι κατάρρευσης του ΙΚ, αλλά περισσότερο αντανακλούσε την συντονισμένη προσπάθεια των κουρδικών δυνάμεων έναντι συγκεκριμένων στόχων.

Ο Χελίλ δήλωσε πως το ΙΚ «σοκαρίστηκε» από την επίθεση. Η συνεργασία μεταξύ του YPG και του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ διευθύνθηκε μετά από την συνένωση των δυνάμεων τους για να υπερασπιστούν την πόλη Κομπάνι στα σύνορα με την Τουρκία, νικώντας τους τζιχαντιστές του ΙΚ τον Γενάρη, έπειτα από 4 μήνες μάχης εκεί.

Σε ερώτηση κατά πόσον η de facto πρωτεύουσα του ΙΚ αποτελεί στόχο, ο Χελίλ απάντησε: «Η Ράκα είναι μια συριακή πόλη, όπως το Τελ Αμπιάντ και το Κομπάνι και όλοι οι Σύροι θέλουν να το δουν να απελευθερώνεται από τον τρόμο του Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ). Αλλά στην παρούσα στιγμή δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια μας».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις τελευταίες μέρες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει από την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων προς την πόλη Ράκα, ενώ πολλοί από όσους δραπετεύουν από το Τελ Αμπιάντ έχουν κατηγορήσει τους Κούρδους ότι εκδιώκουν Άραβες και Τουρκμένους κατοίκους, κατηγορία που το YPG αποκρούει ως προπαγάνδα. Χθες Δευτέρα πάνω από 2.000 Σύροι που είχαν διαφύγει στην Τουρκία, διέσχισαν πίσω στην Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο αναφέρει πως δεν υπάρχουν συστηματικές κακοποιήσεις από τις δυνάμεις του YPG, παρόλο που κάποιες έχουν γίνει από άτομα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, κυβερνητικές δυνάμεις επίσης προέλασαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δυτικά της αρχαίας πόλης της Παλμύρας.

«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι (βρίσκεται σε εξέλιξη) η μάχη της Παλμύρας. Είναι μια μάχη για την ενίσχυση των αμυντικών γραμμών του καθεστώτος», δήλωσε πηγή στην Συρία.