DW: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το τρίτο πακέτο
Όπως είπε προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο Μπερτ φαν Ροζεμπέκε, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής:
«Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας ξεκινούν την Παρασκευή. Οι δανειστές είπαν ότι θα διαπραγματευτούν μόνον όταν θα έχουν υλοποιηθεί τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία ήταν κάπως αόριστα. Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε. (...) Τα ενδιαφέροντα λοιπόν ξεκινούν από την Παρασκευή. Τώρα θα δούμε εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί ενός πολύ πιο εκτενούς και εξειδικευμένου πακέτου».
Οι διαπραγματεύσεις, όπως εκτιμά ο ειδικός, θα είναι σκληρές και δύσκολες καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί μιας σειράς μέτρων που είναι αρκετά διαφιλονικούμενα στην Ελλάδα:
«Μιλάμε, για παράδειγμα, για μια πραγματικά φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, για άνοιγμα αγορών, το περιβόητο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Μιλάμε επίσης για πολύ λεπτά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τα φαρμακεία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που είναι πολύ σημαντικά στην Ελλάδα, για εξειδικευμένα μέτρα στην αγορά εργασίας που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις και τις μαζικές απολύσεις. Μιλάμε επίσης γενικότερα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Θα πρέπει να δούμε λοιπόν εάν ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να βρίσκει στο μέλλον πλειοψηφίες για τις τόσο βαθιές αυτές μεταρρυθμίσεις».
«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι νέοι ψήφισαν κατά των μέτρων»
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο Μπερτ φαν Ροζεμπέκε, στο εξαιρετικά δύσκολο αυτό εγχείρημα ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται τη στήριξη των πολιτών:
«Ξέρετε, η όλη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις έχει δυο όψεις. Η μια αφορά στο δημοσιονομικό, αυτό που βαφτίζουμε ως πολιτική λιτότητας και η οποία σημαίνει περικοπές. Ίσως μπορούν να γίνουν ακόμη σε ένα δυο σημεία, ωστόσο δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και να είναι σε θέση να προσφέρει δουλειά και θέσεις εργασίας. Αυτό που μου προκαλεί απορία, για να είμαι ειλικρινής, είναι γιατί δεν μπορούν να ‘πουληθούν' αυτές οι αλλαγές, το άνοιγμα των αγορών, ως ευκαιρία για τους νέους. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι νέοι άνθρωποι ψήφισαν στο δημοψήφισμα κατά αυτών των μέτρων».
Υπάρχει πραγματική εναλλακτική επιλογή ως προς τα δύσκολα αυτά, για πολλούς, μέτρα που αναμένεται να ληφθούν; Ο ειδικός είναι κατηγορηματικός:
«Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Η εναλλακτική επιλογή είναι η έξοδος από την ευρωζώνη που για την Ελλάδα θα είχε επώδυνες συνέπειες. Σε τελική ανάλυση ο λαός θα πρέπει να το αποφασίσει αυτό. Εάν δεν υπάρξει σε μόνιμη βάση μια στήριξη των πολιτών γι΄ αυτά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, εάν δεν τα κάνουν κτήμα τους, τότε πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα δεν θα αποφύγουμε το Grexit».
Πηγή: Deutsche Welle