ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Γλίτωσε την θανατική ποινή ο μακελάρης του κινηματογράφου στο Κολοράντο

ΗΠΑ: Γλίτωσε την θανατική ποινή ο μακελάρης του κινηματογράφου στο Κολοράντο

Ο Τζέιμς Χολμς είχε σκοτώσει 12 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 70, όταν εισέβαλε σε κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα και άνοιξε πυρ κατά ανυποψίαστων θεατών.

Ο 27χρονος που δικαζόταν για το μακελειό στον κινηματογράφο της πόλης Ορόρα του Κολοράντο πριν από τρια χρόνια, γλίτωσε τη θανατική ποινή και σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου θα εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμία πιθανότητα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους.

Ήταν 20 Ιουλίου του 2012, όταν ο Χολμς, φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα, κράνος κι αλεξίσφαιρο γιλέκο, είχε ανοίξει πυρ μέσα σε κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα όπου γινόταν μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή», σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 70.

Ο μακελάρης γλίτωσε με ισόβια εξαιτίας της αδυναμίας του σώματος των ενόρκων να συμφωνήσουν για την επιβολή της εσχάτης των ποινών. Πριν από ένα μήνα οι ένορκοι (εννέα γυναίκες και τρεις άνδρες), είχαν κρίνει τον 27χρονο ένοχο για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν τον περασμένο μήνα.

Καθώς όμως δεν υπήρξε ομοφωνία για την επιβολή της θανατικής ποινής, του επιβλήθηκε αυτόματα η ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμιά δυνατότητα αποφυλάκισής του υπό όρους.

Αν και οι ένορκοι απέρριψαν τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί αδυναμίας του κατηγορουμένου να δικαστεί λόγω σχιζοφρένειας, όλοι οι γιατροί που κατέθεσαν συμφώνησαν ότι ο Χολμς είναι ψυχικά σοβαρά ασθενής.

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ο 27χρονος είχε στόχο να σκοτώσει και τους 400 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στον κινηματογράφο κι ο μόνος λόγος που απέτυχε να δολοφονήσει περισσότερους ήταν ότι έπαθε εμπλοκή ο γεμιστήρας τύπου drum του ημιαυτόματου τουφεκιού του.

Σχετικές ειδήσεις