ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρό βίντεο: Μοιχοί μαστιγώθηκαν δημόσια στο Αφγανιστάν

Σκληρό βίντεο: Μοιχοί μαστιγώθηκαν δημόσια στο Αφγανιστάν

Ένας άνδρας και μία γυναίκα από την Καμπούλ, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για μοιχεία, μαστιγώθηκαν την Τρίτη (1/9) δημοσίως, μπροστά σε ένα πλήθος που φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε την αποτρόπαια τιμωρία τους.

Οι δημόσιες μαστιγώσεις και οι εκτελέσεις ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στο Αφγανιστάν την εποχή των Ταλιμπάν, οι οποίοι εφάρμοζαν τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, στη σκληρότερη μορφή του μεταξύ 1996-2001.

Στις μέρες μας ωστόσο, δεκαπέντε χρόνια μετά την ανατροπή τους, τέτοιου είδους τιμωρίες είναι σπάνιες.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση από την επαρχία Γκορ, στο δυτικό Αφγανιστάν, διακρίνονται μια γυναίκα ντυμένη με μπούρκα και ένας άνδρας, οι οποίοι μαστιγώνονται από έναν άνδρα με τουρμπάνι, περιτριγυρισμένοι από πλήθος θεατών.

Οι δύο «μοιχοί» παραμένουν σκυμμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της τιμωρίας τους, αλλά δεν ακούγονται φωνές ή κλάματα. Στον καθένα τους είχε επιβληθεί η ποινή των 100 χτυπημάτων.

«Είχαν (εξωσυζυγικές) σχέσεις πριν από πολύ καιρό, όμως συνελήφθησαν τώρα. Η τιμωρία τους βασίζεται στη σαρία και θα δώσει ένα μάθημα στους υπόλοιπους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, Σίμα Τζοβέντα.

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έκανε κανένα σχόλιο για την υπόθεση, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, όχι μόνο δεν εφαρμόζει τη σαρία, αλλά καταδικάζει τις μαστιγώσεις και τους λιθοβολισμούς που γίνονται κυρίως σε περιοχές οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ταλιμπάν.

Στις αρχές του μήνα πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν, άλλωστε, στο βορρά επειδή μαστίγωσαν έναν άνδρα και την κόρη του, κατηγορώντας τους για ληστεία.

Τον Μάιο ένα πλήθος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου μια γυναίκα στην Καμπούλ, με την κατηγορία ότι είχε κάψει ένα Κοράνι. Η κατηγορία αποδείχτηκε τελικά ψευδής, ενώ ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην επίθεση συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν.

Σχετικές ειδήσεις