ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό η 'Υπατη Αρμοστεία για την κατάσταση των προσφύγων στη Σερβία

Σε συναγερμό η 'Υπατη Αρμοστεία για την κατάσταση των προσφύγων στη Σερβία

Οι συνοριακοί έλεγχοι που άρχισαν από Αυστρία και Γερμανία, αλλά και η ανακοίνωση της ουγγρικής κυβέρνησης για ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Σερβία, έθεσε σε συναγερμό την Ύπατη Αρμοστεία.Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Σερβία οργανώνει αύριο κοινή αποστολή στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας «εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για επιδείνωση των συνθηκών για χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι καθημερινά διέρχονται μέσω της Σερβίας».

Η μόνιμη συντονίστρια του ΟΗΕ, Ιρένα Βογιάτσκοβα Σολοράνο και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Σερβία, Χανς Φρίντριχ Σόντερ ανησυχούν, όχι μόνο επειδή έκλεισαν τα ουγγρικά σύνορα, αλλά και για την επικείμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Αν στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας δημιουργηθεί συμφόρηση, θα αυξήσουμε στο ανώτατο επίπεδο ανθρωπιστικής ανταπόκρισης ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε η κ. Βογιάτσκοβα - Σολοράνο.

Εξέφρασε ανησυχία ότι οι πρόσφυγες θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην επικράτεια της Σερβίας και θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην εκμετάλλευση από λαθροδιακινητές και άλλους εγκληματίες, ενώ συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την ασφάλεια στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Δυσκολεύει η κατάσταση στη Σερβία

Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι, ήδη, προς το παρόν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις διαμένουν στη Σερβία ανά πάσα στιγμή. Αν η διέλευση καθυστερήσει, οι άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στα βόρεια σύνορα κι αυτό θα αυξήσει τις ανάγκες στέγασης, τροφίμων, νερού, μέσων υγιεινής και ιατρικής βοήθειας. Η Σερβία προς το παρόν διαθέτει 810 χώρους για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Πολλοί πρόσφυγες κοιμούνται ακόμη σε υπαίθριους χώρους κι αυτό σύντομα θα είναι αδύνατο, καθώς θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.

Εμείς συνεχίζουμε να παράσχουμε βοήθεια στην κυβέρνηση της Σερβίας για να προετοιμαστεί να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων υπογράμμισε ο κ. Χανς Σόντερ.

Θέλουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα κρατικά όργανα και τον πληθυσμό της Σερβίας δήλωσε η κ. Βογιάτσκοβα - Σολοράνο και επιδοκίμασε τις τοπικές αρχές, τους δήμους και τους πολίτες, οι οποίες επέδειξαν υποδειγματική φιλοξενία και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στους πόρους και στο ρυθμό της ζωής τους από τη διέλευση τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Σχετικές ειδήσεις