ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγγαρία προωθεί πρόσφυγες στα σύνορα με την Αυστρία

Η Ουγγαρία προωθεί πρόσφυγες στα σύνορα με την Αυστρία

Η Ουγγαρία χρησιμοποιεί ειδικά τρένα για να μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το Ρόζκε, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, στα σύνορα της με την Αυστρία, προφανώς χωρίς να τους καταγράφει, δήλωσε τη Δευτέρα (14/09/2015) εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η εξέλιξη αφήνει να εννοηθεί ότι η μαζική προσέλευση προσφύγων και μεταναστών - υπερέβησαν τους 6.000 χθες Κυριακή και ως το απόγευμα σήμερα οι ουγγρικές αρχές έκαναν λόγο περί σχεδόν 7.500 - ωθεί τη Βουδαπέστη στην εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας επιτόπιας καταγραφής των ανθρώπων που εισέρχονται στην ΕΕ.

«Η κατάσταση είναι ότι μετά τη διέλευση των συνόρων, οι άνθρωποι αυτοί φθάνουν σε ένα χώρο συγκέντρωσης του Ρόζκε, όπου δεν υπάρχει καμιά διαδικασία, απλώς μαζεύουν τους ανθρώπους εκεί», είπε ο Έρνε Σίμον, εκπρόσωπος της Αρμοστείας.

«Προηγουμένως οι άνθρωποι αυτοί οδηγούνταν σε σημεία όπου καταγράφονταν... αυτό δεν συμβαίνει πλέον, λεωφορεία μεταφέρουν τους ανθρώπους αυτούς από τον χώρο συγκέντρωσης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρόζκε, κατά τις πληροφορίες μας», συνέχισε ο Σίμον.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς δήλωσε ότι όσοι φθάνουν στη χώρα συνεχίζουν να καταγράφονται, αλλά σε διαφορετικά σημεία, για να αμβλυνθεί η πίεση που αντιμετωπίζουν οι αρχές στον νότο. «Η Ουγγαρία εκπληρώνει όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής» των προσφύγων και των μεταναστών», διαβεβαίωσε ο Κόβατς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σε μήνυμά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αμβλύνουμε την πίεση στο Ρόζκε, άρα το πρωτόκολλο τηρείται όπου παρέχουμε στέγη στους μετανάστες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντίθετα ο Σίμον επισήμανε ότι από τις 10:00 χθες ειδικά τρένα αναχωρούν από το Ρόζκε το ένα μετά το άλλο, χωρίς να σταματούν, και πηγαίνουν στα σύνορα με την Αυστρία.

Μόνο την Κυριακή πάνω από 2.000 άνθρωποι έφυγαν από το Ρόζκε με τρεις συρμούς, διευκρίνισε.

Το ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν οδηγούνται σε σημεία καταγραφής επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες μας δεδομένου ότι τα σημεία καταγραφής είναι άδεια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Σίμον είπε πως η Αρμοστεία έχει πληροφορηθεί από εθελοντές στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Αυστρία ότι τα τρένα φθάνουν εκεί μετά από ένα ταξίδι-εξπρές διάρκειας τεσσάρων ωρών.

Σχετικές ειδήσεις