ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε live εικόνα από τη Σύνοδο για το προσφυγικό

Δείτε live εικόνα από τη Σύνοδο για το προσφυγικό

Μέσα στα επόμενα λεπτά αρχίζει η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα συζητήσουν για την προσφυγική κρίση. Η σύνοδος αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού στην ουσία θα προλειάνει το έδαφος για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που θα καθορίσει την κοινή στάση που θα τηρήσει η Ευρώπη στο εξής.

Ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής, αν το τελικό κείμενο θα προβλέπει την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη βάσει ποσόστωσης, κάμπτοντας έτσι τις αντιρρήσεις των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση των πρέσβεων των «28» (COREPER II), διαπιστώθηκε σδυναμία συμφωνίας για την κατανομή των 120.000 προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αναφέρει η Die Welt.

Την ίδια ώρα η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι το Βερολίνο εμφανίζεται αισιόδοξο για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών που θα αρχίσει σε λίγο.

Σύμφωνα, με το ίδιο δημοσίευμα, έπειτα από δέκα ώρες «σκληρών και άκρως συγκρουσιακών συζητήσεων», οι πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα για την κατανομή των προσφύγων.«Κάποια κράτη-μέλη δεν θέλουν να δεχθούν ότι τα κράτη, μέσω έκτακτων πληρωμών, θα μπορούν να απαλλαγούν εντελώς από την υποχρέωση να δεχθούν πρόσφυγες στο πλαίσιο της κατανομής.

Ειδικά η Γαλλία πιέζει για ρυθμίσεις, οι οποίες σχεδόν αποκλείουν κάτι τέτοιο», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και σε ό,τι αφορά το ποιες χώρες θα πρέπει να ανακουφιστούν από το βάρος που δέχονται.

Σχετικές ειδήσεις