Μέρκελ, ΔΝΤ, Eurogroup μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Άμεσα επανήλθε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στις «νουθεσίες» προς τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, μετά τη θετική αντίδρασή της...
2'

Άμεσα επανήλθε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στις «νουθεσίες» προς τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, μετά τη θετική αντίδρασή της στην υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή.

Στη νέα της δήλωση η Μέρκελ κατηγορεί ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη ότι σε αυτά «υπάρχει ελάχιστος ζήλος για εργασία».

«Κοίταξα τους αριθμούς, ίσως στην πράξη ο χρόνος εργασίας (αλλού στην Ευρώπη) να είναι (πιο) υψηλός (από τη Γερμανία) σε απόλυτους αριθμούς, όμως εάν αφαιρέσετε όλες τις απεργίες και τα λοιπά, τότε διαπιστώνεται ότι τα σταθερά κράτη είναι συγκριτικά αποτελεσματικότερα», είπε η Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου χαιρέτισε τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι.

«Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος από το γεγονός ότι η Βουλή ακολούθησε την κυβέρνηση και υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» τονίζει ο κ. Γιουνκέρ επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο δρόμος για την παροχή της 5ης δόσης των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι πλέον ανοικτός».

«Οφείλω ωστόσο να επαναλάβω την έκκλησή μου προς την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτούς του δύσκολους και κρίσιμους καιρούς για την Ελλάδα, η οποία είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας» υπογραμμίζει, ο οποίος καταλήγοντας αναφέρει ότι «είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και της εθνικής ενότητας».

Τέλος, ο κ. Λίπσκι υπογράμμισε ότι, όχι μόνον άνοιξε η οδός για τις αναγκαίες εξοικονομήσεις πόρων, «αλλά (συγχρόνως άνοιξε η οδός) για να γίνουν δομικές προσαρμογές» ώστε να αντιμετωπιστεί το καίριο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας». «Τώρα, ακριβώς, εστιάζουμε με πολλή σαφήνεια στην επιτυχία εφαρμογής του ανωτέρω προγράμματος».