ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Eνίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ζητά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ισπανία: Eνίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ζητά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Τα συντηρητικά ευρωπαϊκά κόμματα κάλεσαν σήμερα από τη Μαδρίτη να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα η είσοδος προσφύγων που μπορεί να "αποσταθεροποιήσει" περιοχές και χώρες, αν συνεχιστεί.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε και άλλες χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους που δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε και οι οποίοι, επιπροσθέτως, θα αποσταθεροποιούσαν πολλές χώρες και πολλές περιοχές», δήλωσε ο Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κηρύσσοντας την έναρξη του διήμερου συνεδρίου του στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλη τη δυστυχία του κόσμου», πρόσθεσε.

Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες τους πρόσφυγες, «έχουμε τα πρώτα προβλήματα σε περιοχές του βορρά: πώς θα περάσουν τον χειμώνα όλοι αυτοί οι πρόσφυγες;» διερωτήθηκε ο Ντολ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι στη Γερμανία τα καταστήματα επίπλων Ikea δεν διαθέτουν πλέον κρεβάτια στις αποθήκες τους λόγω της υψηλής ζήτησης από τους πρόσφυγες.

Η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται ότι θα μιλήσει αύριο στο συνέδριο, όπως και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικριθεί επειδή έκλεισε τα σύνορα της χώρας του για τους πρόσφυγες.

Το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόκειται να υιοθετήσει σήμερα το βράδυ ένα τετρασέλιδο ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και η βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων. Ταυτόχρονα όμως στο ψήφισμα υπογραμμίζεται η ανάγκη για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο, για τον αγώνα κατά των διακινητών ανθρώπων και για τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης των μεταναστών.

Σχετικές ειδήσεις