ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολή στην Τουρκία: Οι θέσεις και οι αντιθέσεις πριν «κλείσουν» οι κάλπες

Αποστολή στην Τουρκία: Οι θέσεις και οι αντιθέσεις πριν «κλείσουν» οι κάλπες

Τι θα βγάλουν οι κάλπες απόψε για την Τουρκία;Πως θα αντιμετωπιστούν οι μειονότητες από την κυβέρνηση και πως θα αντιδράσουν οι Κούρδοι; Ποιους τρομοκράτες θέλουν να εξαφανίσουν οι Γκρίζοι Λύκοι;Οι Κούρδοι, οι κυβερνώντες και οι Γκρίζοι Λύκοι ανοίγουν τα χαρτιά τους στο newsbomb.gr

Οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία θα είναι το κερασάκι στην τούρτα για τις σχέσεις των μειονοτικών ομάδων της γειτονικής χώρας και του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών του καλοκαιριού ο τούρκος ηγέτης θα ήθελε να το ξεχάσει μιας και το κόμμα του έχασε την δυναμική και την αίγλη που θα ήθελε να έχει για να κάνει την Τουρκία όπως λένε πολλοί το τσιφλίκι του.

Αποστολή Τουρκία Μαρία Γιαχνάκη

Το newsbomb.gr επισκέφθηκε τις μειονοτικές γειτονιές της Τουρκίας εκεί που η επιθυμία του Ερντογάν για αυτοδυναμία ακούγεται εφιάλτης. Φτάσαμε ως τις γειτονιές του AKP εκεί που κατοικούν οι Τούρκοι της κυβέρνησης αλλά μπήκαμε και στα άδυτα των Γκρίζων Λύκων ενώ ακούσαμε την διαμαρτυρία των Κούρδων, η κατάσταση των οποίων έχει φτάσει πια στο απροχώρητο . Στο Πέρα στην γειτονιά των Κούρδων την μουντή ατμόσφαιρα έρχεται να χρωματίσει το πανηγυρικό κλίμα του στολισμού των εκλογών.

tourkia

Η περιοχή που δέχεται συχνά πυκνά χτυπήματα από το επίσημο κράτος μέσω της αστυνομίας αλλά και άλλων ομάδων, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε οργασμό δραστηριοτήτων. Το κουρδικό κόμμα το οποίο τις προηγούμενες εκλογές ήταν τέταρτο λαμβάνοντας ένα ικανό ποσοστό για να μπει στο μάτι του Ερντογάν σήμερα έχει την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσει το 15% . Είναι σαφές ότι το κόμμα του Οτσαλάν είναι η πέτρα του σκανδάλου για τον Ερντογάν και οι Κούρδοι σαν λαός το μεγαλύτερο αγκάθι για την πολιτική της Τουρκίας. Η άνοδος τους και η δυναμική που μπορεί να κερδίσουν, στις σημερινές εκλογές θα δημιουργήσει άλλα δεδομένα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού θα του κόψει την φόρα της αυτοδυναμίας.

Οι Κούρδοι για την κυβέρνηση είναι τρομοκράτες όπως τρομοκράτες είναι και για τους Γκρίζους Λύκους οι οποίοι προειδοποιούν με την κάθε ευκαιρία ότι αν δεν πετάξουν τα όπλα τότε με όπλα θα λυθεί το θέμα.

tourkia800

Θέλουμε την αυτονομία μας μέσα στην Τουρκία

Ο Ερτζάν Γιλμάζ διοικητικό στέλεχος του κουρδικού κόμματος HDP περιγράφει στο newsbomb.gr την καταπίεση που νιώθουν οι Κούρδοι από την κυβέρνηση και τους κινδύνους που διατρέχουν:

«Πιστεύουμε ότι θα κλιμακωθεί ο εκβιασμός του Ερντογάν και δεν θα σταματήσει εδώ. Στις περιοχές που ζουν Κούρδοι η καθημερινότητα είναι πολύ σκληρή . Το κράτος, μας εκφοβίζει στέλνοντας αστυνομικούς . Πολλές φορές μας συλλαμβάνουν . Εγώ προσωπικά έχω συλληφθεί έχω χτυπηθεί αμέτρητες φορές. Το γραφείο που βρισκόμαστε τώρα το έχουν σπάσει, το έχουν κάψει το έχουν καταστρέψει. Είμαστε ανυπεράσπιστοι. Βλέπετε η Ευρώπη κρατάει μια εγκληματική σιωπή , μένει αμέτοχη και λειτουργεί ανάλογα με τα καπιταλιστικά της προβλήματα. Θα αντιδράσουμε, δεν θα μείνουμε έτσι , θα κλιμακώσουμε τις ειρηνικές μας διαδηλώσεις και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την αυτονομία μας, την ευημερία μας και την γαλήνη.»

tourkia100

Η κυβέρνηση Ερντογάν συντηρεί το κλίμα φόβου για τις μειονότητες.

Ο Μπέκιρ Αβτσί , Κούρδος δημοσιογράφος έχει μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας πολλές φορές , φυλακίστηκε , διώχθηκε ενώ καθημερινά αντιμετωπίζει τα ρατσιστικά βίτσια του καθεστώτος Ερντογάν πληρώνοντας έτσι την αριστερή διαδρομή της οικογένειάς του. Ήρθε από την κουρδική πόλη Μους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας (τουρκικό Κουρδιστάν), το 1993, αφού η οικογένειά του διώχθηκε από το τουρκικό κράτος:

«Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω τους εκβιασμούς τα χτυπήματα και τους πυροβολισμούς που δέχθηκα εγώ τα πέντε μου αδέλφια και η οικογένειά μου. Από εκεί μας έδιωξε το βαθύ κράτος , στην Κωνσταντινούπολη βιώνουμε πάλι τον ρατσισμό , λόγω γλώσσας πολιτικών πεποιθήσεων. Εδώ στην Τουρκία αν δεν μιλάς καλά την γλώσσα ή αν έχεις άλλη ταυτότητα σε διώκουν διότι σε θεωρούν εξωγήινο. Για όλους αυτούς τους λόγους το HDP είναι σημαντικό να υπάρχει μέσα στο κοινοβούλιο για να μπορούμε να εκφραστούμε και να διεκδικήσουμε την ζωή μας. Διότι αλλιώς αναπτύσσουν κουλτούρα φόβου και διώξεων.»

Σε όποιον δεν αρέσει να ζει κάτω από την τουρκική σημαία να φύγει από την Τουρκία

Το AKP το κόμμα της κυβέρνησης Ερντογάν με μπροστάρη τον Νταβούτογλου θέλει αυτοδυναμία διακαώς αν και η επιθυμία για αναθεώρηση του συντάγματος μάλλον θάφτηκε στις προηγούμενες εκλογές.

Επισκεφθήκαμε την οργάνωση του κυβερνητικού κόμματος στα γραφεία τους στην γειτονιά όπου γεννήθηκε ο Ερντογάν. Αν και η εσωστρέφεια είναι χαρακτηριστικό τους, ο Αρίφ Ντουγιάν ηγετικό στέλεχος μετά τις σχετικές άδειες που εξασφαλίσαμε ,μας ξεκαθάρισε την πολιτική της κυβέρνησης:

«Το AKP υπάρχει για την Τουρκία μας. Θέλουμε σταθεροποίηση, πρόοδο και διαφωτισμό. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε την πολιτική των 13 χρόνων. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η τρομοκρατία . Οι Κούρδοι είναι αδέλφια μας αλλά όχι οι τρομοκράτες. Επιθυμούμε τις συνομιλίες αλλά θα θάψουν πρώτα τα όπλα τους αλλιώς θα πολεμήσουμε κι εμείς ένοπλα. Αν θέλουν να μείνουν μαζί μας να μείνουν χωρίς όπλα αλλιώς να φύγουν . Το υπογραμμίζω αυτό. Αν δεν τους αρέσει να ζουν κάτω από την τουρκική σημαία να φύγουν. Εμείς πιστεύουμε στην αυτοδυναμία ενός καθαρού τουρκικού κράτους.»

Στην ερώτηση για το μεταναστευτικό και τις εικόνες ντροπής που βιώνουμε στην Ελλάδα ο Αρίφ Ντουγιάν ξεκαθάρισε μιλώντας διπλωματικά, ότι η Τουρκία έχει την δυνατότητα να κρατήσει κάποιους από αυτούς αλλά με συνεννόηση και τάξη, δεν είναι το επίσημο κράτος που επιτρέπει σε λαθρέμπορους να στέλνουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα τόνισε νίπτοντας τα χείρας του

Μας πολέμησαν και μας πλήγωσαν , θέλουν να μας εξαφανίσουν

Η Αισέ Ερντέμ πρόεδρος του HDP Κωνσταντινούπολης , μιλάει για την ανάγκη της ύπαρξης του κουρδικού κόμματος που σήμερα έχει γίνει το κόμμα των καταπιεσμένων ομάδων, των «άλλων», όπως λέει χαρακτηριστικά:

Μόνοι μας οι Κούρδοι δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε χρειαζόμασταν και τους άλλους , τους σοσιαλιστές τους πράσινους, τους Αρμένιους. Σε αυτό το κόμμα ήρθαν όσοι αισθάνονταν οι «άλλοι» αυτοί που δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους σε αυτήν την Τουρκία. Αγωνιζόμαστε για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα με πολύ δυσκολία διότι δεν έχουμε καν βήμα να εκθέσουμε τις απόψεις μας. Δεν μας δίνουν το δικαίωμα να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο τι κάνουμε. Είμαστε μειονότητα σε όλα ακόμη και στα απλά καθημερινά. Βλέπουμε τις εικόνες που ζείτε στην Ελλάδα με τους μετανάστες αλλά πιστέψτε με ότι οι Κούρδοι είναι ίσως οι μόνοι που μπορούν να μπουν στην θέση αυτών των ανθρώπων. Εμείς ήμασταν από την αρχή κατά του πολέμου.»

tourkia300

Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία με όπλα

Η πόρτα των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας , του εθνικιστικού κόμματος MHP δεν ανοίγει εύκολα όπως εύκολα δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους και τα ηγετικά στελέχη. Ως τώρα η οργάνωση που τρέμουν όλες οι μειονοτικές ομάδες της Τουρκίας συνεχίζει να είναι απόμακρη. Η αλήθεια είναι ότι ο ηγέτης τους ο Μπαχτσελί κατάφερε να φτιάξει τουλάχιστον την εξωτερική τους εικόνα και να κάνει το MHP ένα εθνικιστικό κίνημα φαινομενικά καθαρό από εγκληματικές συμπεριφορές αλλά δυνατό στην αντίληψη του Τούρκου που θέλει την Τουρκία για τον Τούρκο.

Ο Μουράτ Ντουγκάν πρόεδρος των Γκρίζων Λύκων στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε εξηγήσεις στο newsbomb.gr για την τακτική τους που κατά την γνώμη του είναι παρεξηγημένη:

«Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές όπως θεωρούν πολλοί. Εμείς προσπαθούμε να υπηρετήσουμε το τουρκικό κράτος. Δεν κάνουμε διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές αλλά θέλουμε όμως και την εικόνα του κράτους μας ξεκάθαρη, το κράτος μας προστατευμένο.

Δεν θέλουμε την τρομοκρατία και έχουμε βάλει στόχο να την εξαφανίσουμε. Όμως όταν κάποιος έρχεται στην χώρα μας ένοπλος δεν μπορούμε να μείνουμε με άδεια χέρια. Αποφασίσαμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία με όπλα. Αυτή ήταν και η διαφωνία μας με το AKP (κυβερνών κόμμα). Θέλουμε να τερματίσουμε τις συνομιλίες διότι δεν υπάρχει λύση. Το ξαναλέω δεν είμαστε ρατσιστές αλλά θέλουμε μια δυνατή Τουρκία στην παιδεία την γλώσσα τον πολιτισμό. Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι εκεί που ακουμπούν το συμφέρον της χώρας μας .» Η ερώτησή μας για το αν συμπλέουν με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής μάλλον τον εξόργισε προσπαθώντας όμως να κρατήσει τις ισορροπίες δήλωσε ξεκάθαρα ότι εμείς δεν είμαστε ούτε Χρυσαυγίτες΄ούτε ρατσιστές.

Οι Γκρίζοι Λύκοι ευελπιστούν να πάρουν υψηλό ποσοστό στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και φαίνεται να έχουν οργανωθεί καλά γι αυτό.

Οι Κούρδοι αν και πιστεύουν ότι τα ποσοστά θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα των τελευταίων εκλογών έχουν την ελπίδα να ξεπεράσουν το 15%, παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν και τις επιθέσεις ενώ το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν είναι να ανακτήσει τις 20 έδρες που έχασε αν και η αυτοδυναμία μάλλον είναι όνειρο απατηλό γι αυτόν.

Αν η Τουρκία είναι ήσυχη θα είναι ήσυχη και η Ελλάδα

Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, αναλυτής στην Κωνσταντινούπολη και παρατηρητής των όσων συμβαίνουν στην χώρα δηλώνει στο newsbomb ξεκάθαρα ότι αν δεν καταφέρει ο Ερντογάν να πάρει αυτοδυναμία τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η Τουρκία θα κινδυνέψει με αποσταθεροποίηση διότι «δεν βλέπω κανέναν να μπορεί να κάνει συνασπισμό με το κόμμα Ερντογάν. Άρα θα πάμε σε τρίτες εκλογές κάτι το οποίο θα καταστρέψει την οικονομία και την κοινωνία της Τουρκίας.

Βέβαια ο Ερντογάν κατάφερε να πάει πολύ ψηλά την οικονομία της χώρας και να τα καταφέρει όμως το κόμμα που δημιούργησε δεν έχει δυνατό ηγέτη για να οδηγήσει το κόμμα στην επιτυχία. Ο Νταβούντογλου δεν είναι ηγέτης .

Με οριακή αυτοδυναμία λοιπόν δεν θα αλλάξει σύνταγμα ο Ερντογάν και αυτό θα είναι η μεγαλύτερή του τιμωρία. Η αποσταθεροποίηση λοιπόν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απειλεί την Τουρκία αυτή την στιγμή. Βέβαια είναι γεγονός ότι μια ήσυχη Τουρκία θα διατηρήσει και ήσυχη την Ελλάδα.»...

Σχετικές ειδήσεις