ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην οδηγός ταξί ο συλλέκτης που ξόδεψε 170,4 εκατ. δολάρια για πίνακα του Μοντιλιάνι!

Πρώην οδηγός ταξί ο συλλέκτης που ξόδεψε 170,4 εκατ. δολάρια για πίνακα του Μοντιλιάνι!

Προφανώς και όταν προσπαθούσε να... «ψαρέψει» πελάτες οδηγώντας με το ταξί του στους κεντρικούς δρόμους της Σαγκάη δεν περίμενε ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα. Αλλά να που ήρθε...

Ο λόγος για έναν Κινέζο, μανιώδη συλλέκτη έργων τέχνης, που από τη Δευτέρα (09/11) είναι ο νέος κάτοχος του πίνακα "Nu Couche" (1917-1918) του Αμεντέο Μοντιλιάνι. Ο Λιου Γκιγιάν, άλλοτε οδηγός ταξί και εδώ και κάποια χρόνια δισεκατομμυριούχος, ξόδεψε 170,4 εκατ. δολάρια για να πλειοδοτήσει κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του ομίλου Christie's στη Νέα Υόρκη. Κι αφού τα κατάφερε, δήλωσε ευτυχής γιατί «το ιδιωτικό μουσείο που διατηρώ με τη σύζυγό μου μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής. Μέχρι τώρα, περιελάμβανε κυρίως έργα της κινεζικής κουλτούρας. Από σήμερα, όμως, έχουμε στα χέρια μας ένα έργο τέχνης παγκόσμιας φήμης, γεγονός που δίνει κύρος στο μουσείο.».

Αυτή, πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γιγκιάν είδε το όνομά του να γράφεται στα πρωτοσέλιδα κινεζικών (και όχι μόνο) εφημερίδων. Το 2014 είχε σπάσει δύο φορές το «εντός συνόρων» ρεκόρ προσφοράς περισσότερων χρημάτων κατά τη διάρκεια δημοπρασίας, ξοδεύοντας αρχικά 36,3 εκατ. δολάρια για ένα πορσελάνινο κοτόπουλο και εν συνεχεία 45 εκατ. δολάρια για μια ταπετσαρία από το Θιβέτ.

Σχετικές ειδήσεις