ΚΟΣΜΟΣ

Πόλη «φάντασμα» οι Βρυξέλλες - Στα σπίτια του ο κόσμος, στους δρόμους στρατός κι αστυνομία

Πόλη «φάντασμα» οι Βρυξέλλες - Στα σπίτια του ο κόσμος, στους δρόμους στρατός κι αστυνομία

Με τα σχολεία, το μετρό, τα μουσεία, τα σινεμά και τα εμπορικά κέντρα κλειστά, τις Αρχές να συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις και δεκάδες εκδηλώσεις να ακυρώνονται, η πόλη των Βρυξελλών ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Καθώς η πρωτεύουσα του Βελγίου συνεχίζει για τρίτη ημέρα σήμερα (23/11) να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και σε «κόκκινο συναγερμό», οι ίδιοι οι κάτοικοί της σχολιάζουν ότι νιώθουν σαν να ζουν σε εμπόλεμη ζώνη καθώς οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη του Νο 1 καταζητούμενου Salah Abdeslam συνεχίζονται.

Νέα αξιολόγηση του επιπέδου του συναγερμού και των μέτρων ασφάλειας θα γίνει το απόγευμα από τις βελγικές αρχές.

Το ανθρωποκυνηγητό για τον 26χρονο Abdeslam, είναι σε εξέλιξη απ' όταν ο καταζητούμενος έφυγε από το Παρίσι λίγες ώρες μετά το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου κατά το οποίο ο μεγαλύτερος αδερφός του ανατινάχτηκε στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε καφετέρια.

Η βελγική αστυνομία φοβάται ότι ο Abdeslam έχει επιστρέψει στην πατρίδα του το Βέλγιο, προκειμένου να εξαπολύσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, αστυνομικοί συνέλαβαν 16 ακόμα άτομα κατά τη διάρκεια 19 εφόδων καθώς αναζητούν όσους εμπλέκονται στις επιθέσεις του Παρισιού.

Ανάμεσά τους, σε επιδρομή σε ένα σνακ μπαρ του Μόλενμπεκ-Σεν-Ζαν, γνωστό προπύργιο των τζιχαντιστών, ένα άτομο τραυματίστηκε από αστυνομικούς που πυροβόλησαν όταν το πρόσωπο αυτό έστρεψε το αυτοκίνητό του προς το μέρος τους, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο άνδρας συνελήφθη, αλλά είναι αδύνατο επί του παρόντος να λεχθεί αν υπάρχει σχέση μεταξύ του περιστατικού αυτού και της αντιτρομοκρατικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στις κοινότητες Μόλενμπεκ και Σερμπέκ, όπου πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις, αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

Η κυκλοφορία ήταν εξαιρετικά περιορισμένη: διακρίνονταν μερικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ταξί, οχήματα της αστυνομίας και του στρατού. Οι περαστικοί ήταν ελάχιστοι.

Ο στρατός και η αστυνομία παρέμειναν σε επιφυλακή σε στρατηγικά σημεία, όπως η Γκραντ-Πλας των Βρυξελλών, η κατοικία του πρωθυπουργού, το γραφείο του.

«Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά. Ο Salah Abdeslam δεν βρέθηκε κατά τις επιδρομές», δήλωσε λίγο μετά ο εισαγγελέας Έρικ βαν ντερ Σιπτ, προσθέτοντας ότι «δεκαέξι άτομα είναι υπό κράτηση. Ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα παραμείνουν υπό κράτηση».

«Αυτό που φοβόμαστε είναι μια επίθεση παρόμοια με αυτή που έλαβε χώρα στο Παρίσι, με αρκετά άτομα να εξαπολύουν ταυρόχρονα επιθέσεις σε πολλαπλές τοποθεσίες» είχε δηλώσει νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Δημοσιογραφικές πηγές στο Βέλγιο, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ανέφεραν ότι ο Abdeslam εντοπίστηκε σε αυτοκίνητο κοντά στη Λιέγη με κατεύθυνση τα γερμανικά σύνορα.

Μέχρι τώρα, τρία άτομα έχουν συλληφθεί στο Βέλγιο όπου -σύμφωνα με τους Γάλλους - οργανώθηκαν οι επιθέσεις στο Παρίσι, από την οργάνωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Δύο από αυτούς έχουν παραδεχθεί ότι οδήγησαν τον Abdeslam πίσω στις Βρυξέλλες από το Παρίσι αλλά αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη με οποιαδήποτε πράξη βίας.

Σχετικές ειδήσεις