ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν υπήρξε δολοφονική επίθεση κατά του Ντερμιτάς υποστηρίζουν οι Αρχές

Τουρκία: Δεν υπήρξε δολοφονική επίθεση κατά του Ντερμιτάς υποστηρίζουν οι Αρχές

Απέκλεισε η τουρκική αστυνομία το ενδεχόμενο οι ζημιές στο αυτοκίνητο του ηγέτη της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, να προκλήθηκαν από πυροβόλο όπλο.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/11) το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχε ανακοινώσει ότι ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι σώος, μετά την επίθεση με σφαίρα που δέχθηκε το θωρακισμένο αυτοκίνητό του ενώ κατευθυνόταν στην πόλη του Ντιγιαρμπακίρ.

Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ ότι είδαν τη σφαίρα όταν βγήκαν από το αυτοκίνητο. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία πήρε το αυτοκίνητο αλλά ότι δεν βρέθηκε κάλυκας σφαίρας σ' αυτό.

Αργότερα, η αστυνομία της μεγαλύτερης πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, ανακοίνωσε ότι η ανάλυση της ζημίας στο πίσω παρμπρίζ δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει χτύπημα από πυροβόλο.

«Δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα από πυροβόλο στην ανάλυση. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η ζημιά προκλήθηκε από χτύπημα από σκληρό αντικείμενο», δήλωσε η αστυνομία και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε καμία επίθεση εναντίον του ή εναντίον του αυτοκινήτου του».

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ούτε ο πολιτικός αξιωματούχος, ούτε οι σωματοφύλακές του αντιλήφθηκαν την επίθεση αυτή και ότι είδαν στο παρμπρίζ το χτύπημα από σφαίρα στο τέλος της διαδρομής.

Ο κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ διέψευσε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του συμπροέδρου του HDP. Σε δήλωσή του σήμερα το πρωί επισημαίνει ότι οι αρχές εξέτασαν το αυτοκίνητο χωρίς να βρουν το παραμικρό σημάδι από σφαίρα.

Το περιστατικό σημειώνεται ενώ σφοδρές εντάσεις επικρατούν εδώ και μήνες μεταξύ του HDP και του ισλαμοσυντηριτικού καθεστώτος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είναι στην εξουσία από το 2002.

Το HDP κέρδισε έδρες στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, στερώντας από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την πλειοψηφία που κατείχε.

Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ο Ερντογάν που απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία κατηγορεί το HDP ότι είναι «συνεργός» της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η οποία το καλοκαίρι ξανάρχισε τις μάχες κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Υποστηρικτές του HDP έχουν αποτελέσει από τον Ιούνιο στόχο βομβιστικών επιθέσεων, μια από τις οποίες σημειώθηκε στην Άγκυρα, από την οποία περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τις οποίες οι τουρκικές αρχές αποδίδουν στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το κόμμα ήταν επίσης διαμεσολαβητής στη διαδικασία για τη δύο και πλέον ετών κατάπαυση του πυρός μεταξύ του ΡΚΚ και της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων