ΚΟΣΜΟΣ

Τη βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου δίνουν οι Βρετανοί στους Γάλλους για επιδρομές κατά του ΙΚ

Τη βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου δίνουν οι Βρετανοί στους Γάλλους για επιδρομές κατά του ΙΚ

Στη διάθεση της Γαλλίας έθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τη βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, προκειμένου να εξαπολύσει από εκεί τις αεροπορικές της επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Σήμερα (23/11), πρότεινα στον πρόεδρο (σ.σ. Φρανσουά Ολάντ) τη χρησιμοποίηση της βάσης της RAF στο Ακρωτήρι από τη γαλλική αεροπορία που πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και επιπλέον υποστήριξη στην εναέρια τροφοδοσία σε καύσιμα», ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι ο στρατιωτικός στόχος στη Συρία και στο Ιράκ είναι η πρόκληση της «μεγαλύτερης δυνατής βλάβης» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, επιβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τις αεροπορικές της επιδρομές στις δύο χώρες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οφείλουμε να συνεχίζουμε να πλήττουμε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Θα ενισχύσουμε τα πλήγματα, θα επιλέξουμε στόχους που θα προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή βλάβη σε αυτόν τον στρατό των τρομοκρατών», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος «στις κοινές υποχρεώσεις» που το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν σε αυτό το θέμα.

Πρόταση Κάμερον για συμμετοχή της Βρετανίας στους βομβαρδισμούς

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι η Βρετανία οφείλει να πραγματοποιήσει μαζί με τη Γαλλία και άλλους εταίρους, αεροπορικές επιδρομές στην προσπάθεια εξουδετέρωσης του Ισλαμικού Κράτους.

«Τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσω στο κοινοβούλιο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε.

«Υποστηρίζω τις ενέργειες του προέδρου Ολάντ για να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι και η Βρετανία πρέπει να κάνει το ίδιο», πρόσθεσε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσθεσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Γαλλία και άλλους ευρωπαίους εταίρους.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας (23/11) ο Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, συνοδευόμενοι από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, βρέθηκαν στο Μπατακλάν, εκεί όπου στις 13 Νοεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 89 άνθρωποι από την τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών και κατέθεσαν ένα τριαντάφυλλο ο καθένας στο τείχος από λουλούδια, κεριά και γαλλικές σημαίες που έχει σχηματισθεί εκεί.

Με αυτή τη συνάντηση Ολάντ - Κάμερον, ξεκίνησε μία εβδομάδα εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων για τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος αύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, την Πέμπτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Στο μεταξύ, θα έχει συναντηθεί στο Παρίσι με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Στόχος του Γάλλου Προέδρου είναι να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομοφώνως απόφαση που καλεί τα κράτη που είναι σε θέση να το κάνουν "να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα" κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις