ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πούτιν- Χαμενεΐ: Oμοφωνία απόψεων Μόσχας-Τεχεράνης

Συνάντηση Πούτιν- Χαμενεΐ: Oμοφωνία  απόψεων Μόσχας-Τεχεράνης

«Οι Αμερικάνοι έχουν ένα μακρόπνοο σχέδιο, προσπαθούν να κυριαρχήσουν στη Συρία και κατόπιν σε όλη την περιοχή... Αυτή είναι μια απειλή για όλες τις χώρες, ειδικά τη Ρωσία και το Ιράν»,ανέφερε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου του φόρουμ των χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο (Gas Exporting Countries Forum, GECF) στην Τεχεράνη, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους που απέτυχαν να εκπληρώσουν με στρατιωτικά μέσα διαμέσου πολιτικών μέσων τώρα», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις προταθείσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Από την πλευρά του ο Πούτιν συμφώνησε με τον Χαμενεΐ ότι δεν πρέπει οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις να αφεθούν να επιβάλουν τη θέλησή τους και τους πολιτικούς τους σκοπούς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, επισήμανε την «ενότητα των απόψεων της Μόσχας και της Τεχεράνης» σε ότι αφορά τη Συρία και τον «απαράδεκτο χαρακτήρα των προσπαθειών να υπαγορευθούν από το εξωτερικό σενάρια για την πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στη Συρία.

Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα και ήταν «αρκετά εποικοδομητική», καθώς επέτρεψε μια «εξαιρετικά λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων».

Εξάλλου, στις δηλώσεις του που μετέδωσε απευθείας το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24, ο Πούτιν σημείωσε ότι «κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβάλει από το εξωτερικό στον συριακό λαό οποιαδήποτε μορφή κρατικής διακυβέρνησης ή να πει ποιος πρέπει να κυβερνήσει. Επαφίεται στον συριακό να το αποφασίσει».

Παράλληλα, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα άρχισε τη διαδικασία παράδοσης συστημάτων αεράμυνας S-300, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Μόσχα και Τεχεράνη υπέγραψαν μια σύμβαση για την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος την 9η Νοεμβρίου.

«Το Ιράν και η Ρωσία συνήψαν μια νέα σύμβαση και η διαδικασία παράδοσης των S-300 έχει αρχίσει», είπε ο πρεσβευτής του Ιράν στη Ρωσική Ομοσπονδία Μεχντί Σαναεΐ.

Στη σύνοδο του φόρουμ, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε ότι η Τεχεράνη θέλει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην διάθεση αερίου στην παγκόσμια αγορά και ότι καλωσορίζει κάθε διεθνή συνεργασία και συμφωνία για την εξόρυξη και την ανάπτυξη των κοιτασμάτων της.

«Προσκαλώ τους ηγέτες των χωρών αυτού του Φόρουμ να συνεταιρισθούν με το Ιράν και να επενδύσουν στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων αερίου του Ιράν με αμοιβαία επωφελή τρόπο», είπε ο Ροχανί. «Το Ιράν είναι έτοιμο να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην διάθεση αερίου» στις διεθνείς αγορές, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις