ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γαλλία: Η Ευρωπαϊκή «φανέλα με το 9» και το FBI της ΕΕ!

Επίθεση Γαλλία: Η Ευρωπαϊκή «φανέλα με το 9» και το FBI της ΕΕ!

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από τους τζιχαντιστές ενισχύουν την συμμαχία τους –με πρωτοστάτες Γαλλία και Βέλγιο- και ζητούν ενίσχυση μέσω ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας.

Στο περιθώριο έναρξης της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι, οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Εμμανουέλ Βαλς και του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, συμφώνησαν για την προώθηση και κυρίως ενίσχυση «του έργου της πολυμερούς ανταλλαγής πληροφοριών που ξεκίνησε με βάση εννέα χώρες», σχολίαζε πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σύμφωνα με γαλλική πηγή, την ανταλλαγή «φακέλων S» από την πλευρά της Γαλλίας με αντίστοιχους από άλλες χώρες. Στους «φακέλους S» περιλαμβάνονται στοιχεία παρακολούθησης ατόμων που θεωρούνται «επικίνδυνα» ή «ριζοσπαστικοποιημένα» όπως τουλάχιστον προκύπτει από πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Οι χώρες της «φανέλας με το νούμερο 9» είναι οι παρακάτω: Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σουηδία.

Η πρώτη συνάντησή τους είχε γίνει τον Ιούνιο του 2014 κι αφού είχε προηγηθεί η επίθεση εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες. Τότε, μάλιστα, είχε αποκαλυφθεί πως η Γερμανία ναι μεν είχε ειδοποιήσει τη Γαλλία για την επιστροφή από τη Συρία του Μεχντί Νεμούς, του βασικού δράστη της επίθεσης, όχι όμως και το Βέλγιο. Η ελλιπής ενημέρωση είχε αποδοθεί τότε στην ύπαρξη κενού στην πολυμερή συνεργασία.

Πλέον, η συμμαχία των 9 χωρών της ΕΕ., επανέρχεται με νέες προτάσεις.

Να επισημάνουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και την συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, ένα είδος FBI στην ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις