ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - Τουρκία: Απόλυτη κυριαρχία Πούτιν στη Συρία - Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

Ρωσία - Τουρκία: Απόλυτη κυριαρχία Πούτιν στη Συρία - Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

«Τεράστιο λάθος» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του του βομβαρδιστικού «Σουχόι» (SU-24) από την τουρκική πολεμική αεροπορία, τονίζοντας πως το περιστατικό συνέβη για να συνεχίσουν να γίνονται παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η «ρωσική αρκούδα» εμφανίζεται πανέτοιμη και πάνοπλη, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα πρόκληση, καθώς ήδη συστοιχίες πυραύλων S-400 και σμήνη μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς SU-34 έχουν μεταφερθεί στη Συρία, δημιουργώντας μια «ομπρέλα προστασίας» στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα η Μόσχα ανοίγει ένα ευρύ διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο δράσης με την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες, Δευτέρα (30/11/2015) στο Παρίσι, με τους δύο ηγέτες να ομονοούν σε μια στενότερη συνεργασία στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ που δεν επιθυμούν περαιτέρω εμπλοκή τους στη Συρία, κάνουν επί της ουσία τα «στραβά μάτια» αναφορικά με την παρουσία των Ρώσων στη Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα τηρούν μια εφεκτική στάση απέναντι στην Άγκυρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα ρωσικά μαχητικά SU-34 σφυροκοπούν ανελέητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα θέσεις και στόχους των Τουρκμένων ανταρτών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γκρούσκο κατηγόρησε ευθέως τη Συμμαχία ότι συγκάλυψε το τουρκικό χτύπημα στο ρωσικό αεροσκάφος και παρουσίασε στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η κατάρριψη έγινε επίτηδες, για να συγκαλυφθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου από την Τουρκία προς τους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως ο αναπληρωτής του διεμήνυσε στον Ρώσο απεσταλμένο το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της αλλά και την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Γι’ αυτό ζήτησε να υπάρξουν επαφές απευθείας ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα, κάτι όμως που αρνείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διεθνείς αναλυτές επιμένουν πως ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, αφού προκάλεσε μια στρατιωτική δύναμη πολύ ανώτερή του, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στο ήδη ζοφερό κλίμα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Σχετικές ειδήσεις