ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δημιουργία πολιτικού συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο

Συρία: Δημιουργία πολιτικού συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο

Συριακές, κουρδικές και αραβικές οργανώσεις ανακοίνωσαν τη συγκρότηση Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, πολιτικής πτέρυγας του στρατιωτικού συνασπισμού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από διήμερη διάσκεψη στην πόλη αλ-Μαλικίγια, της βορειο-ανατολικής Συρίας, με στόχο την επεξεργασία σεναρίου πολιτικής μετάβασης στη Συρία, έπειτα από 4 χρόνια πολέμου.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη δημιουργία του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, της πολιτικής πτέρυγας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της διάσκεψης, η οποία αναφέρεται στην ένοπλη οργάνωση που συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο από κούρδους μαχητές, άραβες και σύρους αντάρτες, στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν μέλη του Κόμματος της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης, μαζί με την στρατιωτική του πτέρυγα, τις Μονάδες λαϊκής Προστασίας από τη διάσκεψη της συριακής αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στο Ριάντ.

Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός, η μεγαλύτερη οργάνωση της εξόριστης αντιπολίτευσης, αντιτάχθηκε στην παρουσία του Κόμματος της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης στο Ριάντ, με το επιχείρημα ότι δεν μάχεται κατά του καθεστώτος και έχει στραφεί εναντίον αραβικών αντάρτικων οργανώσεων.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ θεωρείται από τους συμμετάσχοντες στη διάσκεψη της αλ-Μαλικίγια ως εν μέρει υπεύθυνο για τον πόλεμο που ρήμαξε τη χώρα, αλλά επίσης και ως αναγκαίος συνομιλητής για την έξοδο από την κρίση.

«Εάν το καθεστώς αποτελεί τμήμα του προβλήματος, αποτελεί επίσης τμήμα της λύσης», δήλωσε ο κούρδος Σιχανούκ Ντίμπο, εκ των οργανωτών της διάσκεψης.

Η Ιλχαμ Αχμάντ, ένα από τα 42 μέλη του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, επέμεινε για την ανάγκη «διεθνούς και τοπικής στήριξης» για τον τερματισμό του πολέμου.

«Είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευθούμε με τις ξένες δυνάμεις για να σταματήσουμε την αιμορραγία του πολέμου στη Συρία».

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο τάσσεται υπέρ ενός αποκεντρωμένου πολιτικού συστήματος, χωρίς να διευκρινίζεται η μορφή που αυτό θα έχει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σιχανούκ Ντίμπο, το μέλλον της Συρίας «περνά από την ειρηνική επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων με το καθεστώς, την πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου, τη διενέργεια εκλογών και την εισαγωγή Συντάγματος που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα του κουρδικού λαού».

«Οι Κούρδοι επιθυμούν μία ομοσπονδιακή Συρία, αλλά αυτό το θέμα δε θα επιλυθεί παρά μόνο με την υιοθέτηση ενός δημοκρατικού Συντάγματος», εξήγησε.