ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που δεν έβγαλε το Δημοτικό;

Ποιος είναι ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που δεν έβγαλε το Δημοτικό;

Ο πολιτικός που έχει γράψει πως: «Η ψήφος σου είναι πιο δυνατή από σφαίρα...», μεγάλωσε στο δάσος. Το δημοτικό σχολείο δεν το τελείωσε. Όμως, κατάφερε σε ηλικία 26 ετών να γίνει δικηγόρος και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ!

Ο Αβράαμ Λίνκολν ήταν ο γιος ενός φτωχού αποίκου. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη δασώδη περιοχή Χότζβιλ στο Κεντάκι.

Υπήρξε ο 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1862 άφησε το στίγμα του στην πορεία της ιστορίας, δίνοντας ελευθερία στους τότε σκλάβους με την προκήρυξη χειραφέτησης: «EMANCIPATION PROCLAMATION». Τρία χρόνια πριν από την ιστορική αυτή διακήρυξη, δολοφονείται από έναν οπαδό των Νοτίων Πολιτειών!

Πώς έμαθε γράμματα;

Ο πάμπτωχος Αβραάμ δούλεψε σε νεαρή ηλικία ως υποτακτικά ενός κτηματία στο Οχάιο. Μετά τα μεσάνυχτα, διάβαζε!

Διάβαζε μανιωδώς εφημερίδες. Κάποια στιγμή είδε και τα δικά του άρθρα να δημοσιεύονται.

Όταν η οικογένειά του εγκαταστάσθηκε στο Ιλιόις, κατετάγη εθελοντής στον κυβερνητικό στρατό. Μετά τον πόλεμο έπιασε δουλειά ως ταχυδρόμος και στη συνέχεια ως δημόσιος τοπογράφος.

Αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν η πολιτική!

Σε ηλίκια 26 ετώ εκλέγεται μέλος των πολιτικών εκλεκτόρων του Ιλινόις Εκεί γνώρισε κι έναν δικηγόρο που τον συμβούλεψε να σπουδάσει νομικά.

Δυο χρόνια μελετούσε μόνος του νομικά συγγράμματα, που του είχε διαθέσει ο νέος του φίλος και τελικά κατάφερε να του δοθεί από τις δικαστικές αρχές του Ιλινόις η άδεια για την άσκηση δικηγορίας. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, εκλέγεται ο 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για αρκετά χρόνια οι συγγενείς της συζύγου του τον θεωρούσαν άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας λόγω της υψηλότερης οικονομικής τάξης στην οποία ανήκαν, ενώ πολλοί από τους αντιπάλους του παραμόνευαν συνεχώς, περιμένοντας ότι εξαιτίας της φτωχικής του καταγωγής θα έπεφτε σε λάθη «ετικέτας».

«Ο χαρακτήρας είναι σαν το δέντρο και η φήμη σαν τη σκιά του. Η σκιά είναι αυτό που λαμβάνουμε υπόψη. Το δέντρο είναι αυτό που υπάρχει πραγματικά», έλεγε ο Λίνκολν.

Έλεγε και κάτι άλλο: «Η ψήφος σου είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με τη ψήφο μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου...»

Σχετικές ειδήσεις