Νιγηρία: Διπλή επίθεση της Μπόκο Χαράμ με 21 νεκρούς

Newsbomb

«Έχουμε καταμετρήσει συνολικά 21 νεκρούς και 91 τραυματίες»,από τις διαδοχικές επιθέσεις των τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ, με αποκορύφωμα τη σημερινή επίθεση καμικάζι, σε τέμενος του Μαϊντουγκούρι

Η διπλή επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφότου ο στρατός ενεπλάκη σε μάχες με αντάρτες της Μπόκο Χαράμ δυτικά της πόλης αυτής, πρωτεύουσας της πολιτείας Μπόρνο και λίκνου του κινήματός τους, το οποίο μάχεται για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στο βορειοανατολικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, η οποία φέρει πάντως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Μπόκο Χαράμ, η εξέγερση της οποίας και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει περίπου 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η σημερινή έκρηξη σημειώθηκε στο δυτικό προάστιο του Μαϊντουγκούρι όπου άνδρες του στρατού αντάλλαξαν πυρά χθες, Κυριακή, με μαχητές της Μπόκο Χαράμ οι οποίοι, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν στην πρωτεύουσα της πολιτείας για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις καμικάζι. Κάτοικοι έκαναν λόγο για εκρήξεις και σφοδρές ανταλλαγές πυρών, ενώ κατά πληροφορίες ο στρατός έκανε χρήση πυροβολικού για να απωθήσει τους τζιχαντιστές.

Η αντεπίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας φέτος είχε αποτέλεσμα να ανακαταληφθούν οι περισσότερες από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο της Μπόκο Χαράμ τα τελευταία χρόνια. Η οργάνωση πλέον ακολουθεί άλλη στρατηγική, πλήττοντας κυρίως ευάλωτους στόχους -σταθμούς λεωφορείων, χώρους λατρείας- και κάνοντας ανταρτοπόλεμο με τα μέλη της να διαπράττουν αστραπιαίες επιθέσεις και να διαφεύγουν, κυρίως στην πολιτεία Μπόρνο.

Οι νέες επιθέσεις σημειώθηκαν μερικές ημέρες μετά τη δήλωση του προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι ότι ο πόλεμος εναντίον της Μπόκο Χαράμ έχει «από τεχνική άποψη» κερδηθεί και λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε ορίσει ο νέος αρχηγός του κράτους (31η Δεκεμβρίου), για την οριστική νίκη επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved