Ανασκόπηση 2015: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη (videos+photos)

Newsbomb

Από τα επώνυμα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Charlie Hebdo και σε χώρους διασκέδασης του Παρισιού, στα «ανώνυμα» θύματα της προσφυγικής κρίσης, με μοναδική ίσως εξαίρεση τον μικρό Αϊλάν που στοίχειωσε τον κόσμο. Και από την πτώση του αεροπλάνου της Germanwings και του ρωσικού Airbus, στην κατάρριψη ρωσικού μαχητικού, αυτή τη φορά από Τούρκους, η οποία έστησε σκηνικό «ψυχρού πολέμου» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτά είναι τα γεγονότα που «σημάδεψαν» το 2015, μια χρονιά στην οποία η τρομοκρατία και η φονική εκστρατεία μίσους των τζιχαντιστών μπολιάστηκε στην καρδιά της Ευρώπης, καταπατώντας τα σύνορα της Μέσης Ανατολής και της πολύπαθης Συρίας όπου μαίνεται ο εμφύλιος. Μια καρδιά που πληγώθηκε όσο ποτέ άλλοτε και από τη μεταναστευτική κρίση, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αδυνατούν να βρουν λύση και κάποιους από αυτούς να χτίζουν τείχη στα σύνορά τους…

Από τις ελάχιστες οάσεις αναγέννησης της ελπίδας η ιστορική συμφωνία για το κλίμα και τα πρώτα βήματα για το «ξεπάγωμα» αρχικά των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Charlie Hebdo, επιθέσεις του ISIS ακόμα και στην καρδιά της Γαλλίας, καταρρίψεις αεροσκαφών, προσφυγική κρίση, συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και την κλιματική αλλαγή, αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, είναι μερικά μόνο από όσα στιγμάτισαν τον πλανήτη τη χρονιά που φεύγει.

Αποχαιρετήστε την/τα αρχικά σε 209 δευτερόλεπτα, μέσα από ένα βίντεο-αφιέρωμα του Euronews:

Και στη συνέχεια, θυμηθείτε μερικά από αυτά πιο αναλυτικά:

7 Ιανουαρίου: Ισλαμιστές τρομοκράτες επιχείρησαν να «φιμώσουν» τη σάτιρα του Charlie Hebdo

Ήταν Τετάρτη 7/1 όταν λίγο μετά τις 11:30, ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, εκτελώντας εν ψυχρώ 12 άτομα (ανάμεσά τους και δύο αστυνομικούς) και τραυματίζοντας άλλα 7, προκειμένου να «εκδικηθούν» για τα σκίτσα του Μωάμεθ. Κραύγαζαν «Αλλάχ Ακμπάρ», δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ.

Ήταν η πρώτη επίθεση στην καρδιά του Παρισιού, προτρέποντας τους Γάλλους αρχικά και στη συνέχεια όλο τον κόσμο, να φωνάξει «Je suis Charlie», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά της τρομοκρατίας.

Το ίδιο έκαναν τέσσερις ημέρες μετά, στις 11 Ιανουαρίου, οι ηγέτες τουλάχιστον 50 χωρών συμμετέχοντας μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, στην ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα…

Διαβάστε περισσότερα για την επίθεση στο Charlie Hebdo και όλα όσα ακολούθησαν ΕΔΩ

22 Φεβρουαρίου: Το Birdman σάρωσε τα Όσκαρ

«Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας» του Μεξικανού Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των φετινών βραβείων «Όσκαρ», καθώς μετά το κοινό κέρδισε και τους κριτικούς.

Η δραματική αυτή μαύρη κωμωδία απέσπασε 4 βραβεία στις μεγάλες κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Φωτογραφίας, ενώ βασικός πρωταγωνιστής της είναι ο εξαιρετικός για μία ακόμη φορά Μάικλ Κίτον, έχοντας «απέναντι» του τον μοναδικό Εντουαρντ Νόρτον.

Διαβάστε περισσότερα για τα Όσκαρ 2014 ΕΔΩ

27 Φεβρουαρίου: «Έφυγε» ο εξωγήινος Mr. Spock

Ο Αμερικανός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον εξωγήινο «Μίστερ Σποκ» στο Σταρ Τρεκ, Λέοναρντ Νιμόι, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών στο Λος Άντζελες.

Ο Νιμόι διέγραψε λαμπρή πορεία στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, ωστόσο ο ρόλος του Σποκ, του Βουλκάνιου εξωγήινου με τα μυτερά αυτιά, ήταν αυτός που τον καθιέρωσε.

Το «Live long and prosper» ήταν ο χαιρετισμός των κατοίκων του πλανήτη Vulcan και έτσι έζησε και ο Σποκ στην πραγματική του ζωή.

Η μεγάλη επιτυχία της σειράς «οδήγησε» επίσης στην παραγωγή επτά σχετικών ταινιών, στις οποίες ο συμμετείχε ο Νιμόι, ο χαρακτήρας του οποίου βραβεύθηκε ως ένας από τους 50 κορυφαίους τηλεοπτικούς, χαρίζοντάς του τρεις τιμητικές υποψηφιότητες για βραβεία Emmy. Και μπορεί το 1975 να έγραψε το βιββλίο «Δεν είμαι ο Σποκ», σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από το χαρακτήρα που παραμένει μέχρι και σήμερα εξαιρετικά δημοφιλής στους «φανς» των σειρών επιστημονικής φαντασίας, ωστόστο το 1995 επέστρεψε με ένα ακόμη: «Είμαι ο Σποκ»…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

8 Μαρτίου: Συμμαχία τρόμου ανάμεσα σε Ισλαμικό Κράτος και Μπόκο Χαράμ

Δεκτή έκανε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, την πρόταση συμμαχίας του επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ, σφραγίζοντας μια συμμαχία φρίκης.

«Ανακοινώνουμε την αφοσίωσή μας στο Ισλαμικό Κράτος και του Χαλιφάτο του αλ-Μπαγκνταντί, στον οποίο θα υπακούμε σε καιρούς δύσκολους αλλά και σε καιρούς ευμάρειας», ανακοίνωσε ο ηγέτης της νιγηριανής τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Η αφρικανική τρομοκρατική οργάνωση, που δρα στη Νιγηρία και τη Δυτική Αφρική, είναι υπεύθυνη για το θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων μόνο το 2014, αλλά και για την απαγωγή 275 μαθητριών, μια ιστορία που προκάλεσε αίσθηση, αλλά και κινητοποίηση παγκοσμίως.

Ένας από τους κυριότερους στόχους της Μπόκο Χαράμ είναι άλλωστε τα σχολεία δυτικού τύπου, αφού το όνομά της σημαίνει «Η δυτική παιδεία είναι αμαρτία» στη γλώσσα χάουσα.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις αυξήθηκε κατά 80% πέρυσι, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, βάσει μελέτης του Institute for Economics and Peace (Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης).

Σύμφωνα με το δείκτη της παγκόσμιας τρομοκρατίας, 32.658 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2014, ενώ, 18.111 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους το 2013.

Η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος έχουν προκαλέσει περισσότερους από τους μισούς θανάτους…

Διαβάστε περισσότερα για την Μπόκο Χαράμ ΕΔΩ

24 Μαρτίου: Τραγωδία με Airbus της Germanwings

Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της χρονιάς γράφτηκε στις 24 Μαρτίου, όταν το Α320 της Germanwings, με 144 επιβάτες και έξι άτομα πλήρωμα, συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 10.00 ώρα Γαλλίας από το αεροδρόμιο του «Marigmane» εκτελώντας την πτήση 4U9525 Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ. Συνετρίβη με ταχύτητα 700 χλμ την ώρα, ενώ ο θάνατος όλων των επιβαινόντων ήταν ακαριαίος.

Λίγες ημέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε πως ο συγκυβερνήτης, Αντρέας Λούμπιτς, ο οποίος φέρεται να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, είχε κλειδωθεί στο πιλοτήριο, οδηγώντας στο θάνατο 150 αθώες ψυχές.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αεροπορική τραγωδία ΕΔΩ

2 Απριλίου: Σφαγή σε πανεπιστήμιο της Κένυας με 148 νεκρούς φοιτητές

Μασκοφόροι Σομαλοί ένοπλοι της οργάνωσης αλ- Σαμπάαμπ ζωσμένοι με εκρηκτικά, εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη Garissa University College, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Σομαλίας, σκορπίζοντας το θάνατο σε ένα από τα μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών στην Κένυα.

Ένας μάλιστα από τους τέσσερις δράστες που αφαίρεσαν τη ζωή 148 χριστιανών φοιτητών, αφού πρώτα άφησαν ελεύθερους τους μουσουλμάνους, ήταν γιος Κενυάτη κυβερνητικού αξιωματούχου.

Η οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, η οποία είναι σύμμαχος της αλ-Κάιντα, δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία, αλλά και για την κακομεταχείριση των ομόθρησκών της στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα για το μακελειό στην Κένυα ΕΔΩ

25 Απριλίου: Ισχυρός σεισμός στο Νεπάλ με χιλιάδες νεκρούς

Η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στα χρονικά της χώρας «χτύπησε» το Νεπάλ στις 25 Απριλίου. Ο φονικός σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, καταστρέφοντας παράλληλα πάνω από μισό εκατομμύριο σπίτια.

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν σε αγροτικές περιοχές αποκομμένες από τον πολιτισμό και την ιατρική φροντίδα. Λίγες μέρες μετά, σημειώθηκε και δεύτερη μεγάλη σεισμική δόνηση, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών στους 8.583.

Παράλληλα, 18 άτομα σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδες που προκλήθηκαν λόγω του σεισμού στο Έβερεστ, το οποίο μάλιστα μετατοπίστηκε κατά 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Αρχή Μελετών, Χαρτογράφησης και Γεωλογικής Πληροφόρησης!

Διαβάστε περισσότερα για το σεισμό στο Νεπάλ ΕΔΩ

18 Ιουνίου: Φονικό ρατσιστικό παραλήρημα στο Τσάρλεστον των ΗΠΑ

Τη ζωή εννέα ατόμων αφαίρεσε ένοπλος, ο οποίος, το βράδυ της Τετάρτης (18/6, τοπική ώρα) εισέβαλε στην Αφρικανική Επισκοπική Εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών στο Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, ανοίγοντας πυρ.

«Δεν μπορεί να το συλλάβει ανθρώπινος νους ότι κάποιος στην κοινωνία μας σήμερα θα μπει μέσα σε μια εκκλησία όταν άνθρωποι προσεύχονται και θα τους σκοτώσει», ανέφερε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας πως ο δράστης ήταν ο 21χρονος λευκός Ντίλαν Ρουφ, ενώ οπλίστηκε από το ρατσισμό.

Το περιστατικό που ακολούθησε μιας σειράς κατάχρησης βίας από λευκούς αστυνομικούς εναντίον Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, ανάγκασε τον Μπαράκ Ομπάμα να θέσει θέμα επανεξέτασης της στάσης απέναντι στην οπλοκατοχή.

«Δεν γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία, αλλά ξέρουμε ότι για μια ακόμα φορά αθώοι σκοτώθηκαν εν μέρει γιατί κάποιος που θέλησε να προκαλέσει κακό δεν δυσκολεύτηκε να βρει όπλο. Είναι ώρα θλίψης, αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει κάποια στιγμή ως χώρα να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι αυτή η μαζική βία δεν συναντάτε σε άλλες αναπτυγμένες χώρες», τόνισε, ωστόσο για μία ακόμη φορά δεν φαίνεται να ίδρωσε το αυτί των Ρεπουμπλικανών.

Διαβάστε περισσότερα για το μακελειό στο Τσάρλεστον ΕΔΩ

26 Ιουνίου: Με αίμα τουριστών βάφτηκε παραλία της Τυνησίας

Νεκροί από τα πυρά δύο φανατικών ισλαμιστών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως σε τουριστικό θέρετρο της πόλης Σους της Τυνησίας, έπεσαν 38 τουρίστες, στην πλειονότητά τους Βρετανοί, την 26η Ιουνίου.

Στόχος της επίθεσης ήταν το ξενοδοχείο Imperial Marhaba, όπου παραθερίζουν κυρίως Βρετανοί, με αποτέλεσμα η χώρα να έρθει αντιμέτωπη με την πλέον πολύνεκρη επίθεση εναντίον πολιτών της, μετά εκείνες της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αργότερα το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν μας σπείρουν τη διχόνοια σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν θα καταφέρουν παρά να μας ενώσουν περαιτέρω λόγω της αποφασιστικότητας μας να νικήσουμε αυτούς τους ισλαμιστές εξτρεμιστές», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοινώνοντας μάλιστα αύξηση των μέτρων ασφαλείας εντός της χώρας, υπό το φόβο νέου χτυπήματος.

Διαβάστε περισσότερα για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τυνησία ΕΔΩ

1η Ιουλίου: Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας

Ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια Ιστορία γράφτηκε την 1η Ιουλίου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ανακοινώνει το «ξεπάγωμα» των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας, έπειτα από μια τεταμένη περίοδο διάρκειας 50 και πλέον ετών.

«Σήμερα οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα με στόχο να ανοίξουν εκ νέου οι πρεσβείες στις χώρες μας», είχε δηλώσει ο Ομπάμα από τον κήπο του Λευκού Οίκου, κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό βήμα» στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις.

Την επόμενη μάλιστα κιόλας μέρα, ζήτησε από το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, συμπληρώνοντας: «Οι Αμερικανοί και οι Κουβανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά».

Στις 14 Αυγούστου ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι έφθασε στην Κούβα, όπου η αμερικανική σημαία υψώθηκε και πάλι έξω από την πρεσβεία της χώρας στην Αβάνα, σε μια συγκινητική τελετή.

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορική στιγμή ΕΔΩ

26 Αυγούστου: Η εν ψυχρώ δολοφονία δημοσιογράφου και κάμεραμαν στον «αέρα»

Παγκόσμιο σοκ είχε προκαλέσει η επίθεση, στις 26 Αυγούστου του 2015, όταν ο Μπράις Γουίλιαμς άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης, με αποτέλεσμα να καταγράψει τη στυγερή δολοφονία δυο συναδέλφων του.

Η 24χρονη δημοσιογράφος Άλισον Πάρκερ και ο 27χρονος εικονολήπτης Άνταμ Γουάρντ, που ήταν και οι δύο αρραβωνιασμένοι και επρόκειτο να παντρευτούν, κάλυπταν μία ιστορία στο Bridgewater Plaza, όταν πυροβολήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους.

Στη συνέχεια ο δράστης, καταδιωκόμενος από αστυνομικούς, αρνήθηκε να σταματήσει και ανέπτυξε ταχύτητα για να ξεφύγει. Λίγα λεπτά αργότερα όμως το όχημά του ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Οι αστυνομικοί τον βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητο, τραυματισμένο από σφαίρα και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για την εν ψυχρώ δολοφονία «on air» που συγκλόνισε

2 Σεπτεβρίου: Ο τρίχρονος Αϊλάν που στοίχειωσε την Ευρώπη

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου, όταν η φωτογραφία του τρίχρονου Αϊλάν, έκανε το γύρο του κόσμου και αποκάλυψε με τον πιο μακάβριο τρόπο το πρόβλημα που μέχρι τότε, όλοι έκαναν πως δεν έβλεπαν και που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό ζήτημα.

Στην ανατριχιαστική φωτογραφία φαινόταν η άψυχη σωρός του τρίχρονου αγοριού που είχε ξεβράσει η θάλασσα σε μια παραλία του Μπόντρουμ, μετά τη βύθιση της βάρκας που θα μετέφερε τον ίδιο και την οικογένεια του στη Κω.

Η φωτογραφία με τον τρίχρονο Αϊλάν αποτέλεσε μια από τις πιο σκληρές «γροθιές» στο στομάχι του 2015 αναδεικνύοντας σε μείζον ζήτημα τα δεινά των προσφύγων που καθημερινά χάνονται στις θάλασσες, σε μια προσπάθεια να φθάσουν στη Γη της Επαγγελίας τους.

Διαβάστε περισσότερα για τον τρίχρονο Αϊλάν ΕΔΩ

31 Οκτωβρίου: Συντριβή του ρωσικού Airbus A-321 στο όρος Σινά

Το μοιραίο αεροσκάφος απογειώθηκε το πρωί της 31η Οκτωβρίου από το Σαρμ Ελ Σεΐχ με 217 επιβάτες και 7 μέλη πλήρωμα, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Η συντριβή είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες, κυρίως Ρώσοι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και 25 παιδιά.

Όλοι οι επιβάτες ήταν Ρώσοι πολίτες και είχαν επιλέξει το αιγυπτιακό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα για ολιγοήμερες διακοπές μιας και στη Ρωσία τα σχολεία ήταν κλειστά εκείνη την εποχή.

Διαβάστε περισσότερα για την συντριβή του μοιραίου Airbus ΕΔΩ

13 Νοεμβρίου: Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι που συγκλόνισε και άλλαξε την ανθρωπότητα

Ήταν ο υψηλότερος φόρος αίματος από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Γαλλία, όπου οι τρομοκράτες αιματοκύλησαν την καρδιά της Ευρώπης μέσα σε μόλις 23 λεπτά, τη «μαύρη» Παρασκευή της 13ης Νοεμβριου.

Οι τζιχαντιστές χτύπησαν σε έξι διαφορετικά σημεία στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσαςσυγκλονίζοντας από την ομότητα και το συντονισμό των επιθέσεων τους ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο απολογισμός από τα τυφλά χτυπήματα ήταν τραγικός, με 129 άτομα να χάνουν τη ζωή τους, ενώ περίπου 99 τραυματίστηκαν με πολλους από αυτούς να υποκύπτουν αρότερα στα τραύματα τους.

Διαβάστε περισσότερα για το τρομοκρατικό χτήπημα στο Παρίσι ΕΔΩ

24 Νοεμβρίου: Τουρκικά F-16 καταρρίπτουν ρωσικό μαχητικό πάνω από τη Συρία

Στα πρόθυρα ενός πολέμου με τον κίνδυνο να αιματοκυλιστεί όλη η υφήλιος, έφτασαν Ρωσία και Τουρκία στις 24 Νοεμβρίου, όταν τουρκικά F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητικό πάνω από τη Συρία.

Ο απολογισμός για τους Ρώσους ήταν ένας νεκρός πιλότος, ο οποίος σκοτώθηκε από αντάρτες, ενώ ο δεύτερος διασώθηκε ύστερα από ρωσική επιχείρηση στην περιοχή. Μάλιστα τα πράγματα πήγαν να ξεφύγουν εκτός ελέγχου όταν κατά την επιχείρηση διάσωσης καταρρίφθηκε και ένα ρωσικό ελικόπτερο, στοιχίζοντας επίσης τη ζωή του πιλότου.

Η κόντρα ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις από τη Μόσχα προς την Άγκυρα, ενώ το κλίμα παραμένει ακόμη τεταμένο με τις δυο πλευρές να διανύουν μια ψυχροπολεμική περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ΕΔΩ

2 Δεκεμβρίου: Μακελειό με άρωμα ISIS στην Καλιφόρνια

Τη ζωή 14 ατόμων, τραυματίζοντας άλλα 17, πριν πέσουν οι ίδιοι νεκροί από αστυνομικά πυρά, πήραν ο γεννημένος στις ΗΠΑ 28χρονος Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ και η 29χρονη σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, οι οποίοι αιματοκύλισαν εορταστική εκδήλωση υπαλλήλων της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, σε αίθουσα κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Καλιφόρνια την Τετάρτη 2/12.

Οι δράστες που ήταν ζευγάρι, φέρονται να ήταν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ άφησαν πίσω στους ένα μωρό έξι μηνών, μια κοινότητα σε πένθος και πολύ λίγα στοιχεία όσον αφορά στα κίνητρά τους για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στις ΗΠΑ μετά τη σφαγή στο σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν, στο Κονέκτικατ τον Δεκέμβριο 2012, όταν είχαν σκοτωθεί 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης.

Η επίθεση καταδικάστηκε από τη μουσουλμανική κοινότητα της Καλιφόρνιας, ενώ δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, Αμερικανοί πολίτες, ύψωσαν τις φωνές τους κατά της τρομοκρατίας και της Ισλαμοφοβίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

9 Δεκεμβρίου: Ιστορική συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι

«Η απόφαση αποτελεί μία στροφή των προσπαθειών της ανθρωπότητας ώστε να καταστεί πιο βιώσιμη και πιο εύπορη η ζωή των ανθρώπων». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν την απόφαση της Συνόδου του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία έκλεισε μια διαδικασία που ξεκίνησε στο Ρίο το 1992.

Σχεδόν σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στη γαλλική πρωτεύουσα, να βάλει επίσημο όριο στην απειλητική άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, ένα στόχο που θα απαιτήσει μείωση των εκπομπών άνθρακα στα επίπεδα που μπορεί να απορροφήσει η φύση.

Η Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει επίσης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 αρκετά κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου, και να προσπαθήσουν να την περιορίσουν ακόμα περισσότερο στον 1,5 βαθμό. Ήδη άλλωστε ο πλανήτης είναι περίπου ένα βαθμό Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία πριν από την Βιομηχανική Επανάσταση.

Παράλληλα, ορίζει ένα μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που απορρυθμίζει το κλίμα, προβλέποντας μηδενικό στόχο εκπομπών χάρη σε ένα αυστηρό ισοζύγιο μεταξύ των εκπομπών αερίων και των αερίων από απορροφώνται από «τρύπες άνθρακα» (δάση, ωκεανούς, τεχνικές πρόσληψης και αποθήκευσης του άνθρακα) μέσα στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα.

«Ο τροχός της δράσης γυρίζει αργά, όμως στο Παρίσι γύρισε. Το κείμενο τοποθετεί τη βιομηχανία των ενεργειών από ορυκτά καύσιμα στην άσχημη πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού.

Σημειώνεται τέλος ότι στις 22 Απριλίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του ΟΗΕ για τη συμφωνία της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ τον Μάιο θα υπάρξει μία νέα συνάντηση για τον συντονισμό των διεθνών δράσεων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved