ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά (pics&vid) - Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες

Ρωσικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά (pics&vid) - Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες

Ρωσικό αεροσκάφος το οποίο είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιοΣαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρείχε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ - Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες, όπως γνωστοποίησαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι - Βρέθηκε το μαύρο κουτί - 17 παιδιά μέσα στο μοιραίο AirBus - Το Ισλαμικό Κράτος με ανάρτησή του στο twitter υποστηρίζει ότι κατέρριψε το αεροσκάφος.

Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού πρωθυπουργικού γραφείου διευκρινίζεται ότι ο Σερίφ Ισμαήλ σχημάτισε υπουργική επιτροπή αντιμετώπισης των κρίσεων για να διαχειριστεί το θέμα της συντριβής του αεροπλάνου.

cr1



Λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει επικαλούμενο πηγή της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας ότι το αεροπλάνο που είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στον κυπριακό εναέριο χώρο, 24 περίπου λεπτά μετά την απογείωσή του.

Η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα αεροπλάνο Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στο οποίο επέβαιναν 219 άτομα (217 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα).

Αρχικά υπήρξε ενημέρωση ότι το αεροσκάφος εντοπίστηκε και ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με την πτήση, πληροφορία που όμως διαψεύστηκε από τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό.

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμα του αεροσκάφους στο όρος Σινά - Σχεδόν απίθανο να υπάρχουν επιζώντες

Οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης που εντόπισαν τα συντρίμμια του AirBus στο Σινά.

cr2

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, το αεροσκάφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς ότι έπεφτε με ταχύτητα 1.700 μέτρα/λεπτό. Στην πτήση επέβαιναν συνολικά 219 άτομα (212 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα), ανάμεσά τους και 17 παιδιά.

Φωνές μέσα από τα συντρίμμια άκουσαν οι διασώστες

Φωνές παγιδευμένων επιβατών ακούγονταν από ένα τμήμα του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους που κατέπεσε σήμερα στο Σινά, ανέφερε ένας αξιωματούχος των αιγυπτιακών αρχών που βρίσκεται στο σημείο της συντριβής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν φωνές από ένα σημείο, είπε η πηγή αυτή.

«Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα, και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες, ιδίως επειδή ακούστηκαν βογκητά από μέσα», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Άλλοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπαν ότι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια τα πρώτα "θύματα", χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν πρόκειται για νεκρούς ή για τραυματίες.

Ωστόσο, ένας Αιγύπτιος αξιωματικός είπε ότι το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 5 νεκρά παιδιά καθώς και επιβάτες, νεκροί, δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους.

Στην περιφέρεια του Βόρειου Σινά, όπου συνετρίβη το Airbus της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα θύματα ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Al-Ahram.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη μεταφέροντας 219 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 17 παιδιά, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του και διαπιστώθηκε ότι κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά.

Περισσότερα από 100 πτώματα έχουν εντοπίσει οι διασώστες

Τα πτώματα περισσότερων από 100 ανθρώπων έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής τα συνεργεία διάσωσης που ερευνούν την περιοχή όπου νωρίτερα σήμερα (31/10) συνετρίβη αεροσκάφος με 219 επιβαίνοντες.

«Πρόκειται για τραγωδία. Υπάρχουν παντού πτώματα. Κάποιοι από τους επιβάτες δεν πρόλαβαν κάν να λύσουν τις ζώνες τους», δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος που συμμετέχει στις έρευνες στη Χερσόνησο του Σινά, συμπληρώνοντας ότι «το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο. Έχουμε ήδη βρει τα πτώματα τουλάχιστον 100 ανθρώπων. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πέντε παιδιά βρέθηκαν νεκρά».

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη Χερσόνησο του Σινά, διατάζοντας παράλληλα την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο πρόεδρος "έδωσε εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (...) Βλαντίμιρ Πουτσόφ να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο" για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Εξάλλου, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την "παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων".

Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι "πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια" της τραγωδίας.

Βοήθεια σε Αίγυπτο και Ρωσία προσφέρει το Ισραήλ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Αίγυπτο και τη Ρωσία μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus με 219 επιβάτες και πλήρωμα στη Χερσόνησο του Σινά.

«Από το πρωί σήμερα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) βοήθησαν μέσω εναέριων επιτηρήσεων στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του ρωσικού αεροσκάφους με το οποίο χάθηκε η επαφή πάνω από τη χερσόνησο του Σινά.

Οι IDF προσέφεραν να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Αίγυπτο αν χρειάζεται», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί - Νεκρά και τα 17 παιδιά

Το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus που συνετρίβη το Σάββατο στη Χερσόνησο του Σινά, εντοπίστηκε από τους διασώστες, μαζί με αυτό όμως εντοπίστηκαν και εκατοντάδες νεκροί.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου 50 ασθενοφόρα έχουν σταλεί επί τόπου για να μεταφέρουν "τραυματίες ή νεκρούς" στα νοσοκομεία του Καΐρου και του Σουέζ.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, γνωστοποίησαν ότι οι διασώστες έχουν εντοπίσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης. Εκτός από το μαύρο κουτί, όμως, έχουν εντοπίσει και εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και 17 παιδιά.

Από τη Μόσχα, το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες»

Επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αρχικοί φόβοι περί μη ύπαρξης επιζώντων στη Χερσόνησο του Σινά, παρά τις ελπίδες που γέννησαν οι διασώστες, κάνοντας λόγο για «φωνές που ακούγονταν μέσα από τα συντρίμμα του αεροσκάφους».

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και Αιγύπτιους αξιωματούχους, δεν υπάρχουν επιζώντες της συντριβής του μοιραίου AirBus, κάτι που σημαίνει ότι τόσο οι 217 επιβάτες όσο και τα επτά μέλη του πληρώματος, βρήκαν τραγικό θάνατο σε ορεινή περιοχή του Σινά.

«Πολύ έμπειρος ο κυβερνήτης», ισχυρίζεται η εταιρεία

Πολύ έμπειρος ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στην οποία ανήκε.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ που επικαλούνται τις δηλώσεις της εκπροσώπου, ο πιλότος είχε 12.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, ενώ και το αεροπλάνο φέρεται να ήταν πλήρως συντηρημένο.

Τα αίτια της συντριβής του Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia στη χερσόνησο του Σινά θα διευκρινιστούν μόνο μετά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ.

«Σε κάθε περίπτωση, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις αιτίες μόνο αφού αναλυθούν επιμελώς όλες οι πληροφορίες και διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Η ρωσική πλευρά ασφαλώς θα συμμετάσχει ερευνά στην έρευνα», τόνισε ο Σοκόλοφ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αεροσκάφος είχε πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Airbus καταρρίφθηκε ή ανατινάχθηκε εν πτήσει.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Kogalymavia τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να αποδοθεί η συντριβή σε ανθρώπινο λάθος.

Τι υποστηρίζει το ισλαμικό κράτος

«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.
Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.

Σχετικές ειδήσεις