ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση των προσφύγων

Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση των προσφύγων

Περιορισμό των προσφυγικών ροών στη Γερμανία θέλει ο Γιοάχιμ Γκάουκ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της να υπάρξει κοινή, ευρωπαϊκή αντίδραση στη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση της κατάστασης στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα διεξαχθεί περί τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Η καγκελάριος, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και πιο έντονη πίεση στο εσωτερικό της χώρας της καθώς καλείται από διάφορες πλευρές να επιτύχει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία, επέμεινε ότι θέλει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην κρίση και ότι ο ρόλος της Τουρκίας θα είναι επίσης κλειδί.

Την ίδια στιγμή από το Νταβός, όπου λαμβάνει μέρος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (WEF), ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ δήλωσε πως η χώρα του δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους αιτούντες άσυλο που θέλουν να αρχίσουν μια νέα ζωή εκεί και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος.

Ο Γκάουκ έκρινε ότι μια πολιτική με στόχο τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία είναι ηθικά και πολιτικά αναγκαία ώστε οι αρχές της χώρας του να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. «Οι περιορισμοί αφ' εαυτών δεν είναι ανήθικοι», σημείωσε. «Οι περιορισμοί βοηθούν να υποστηριχθεί η αποδοχή. Χωρίς αποδοχή, μια κοινωνία δεν είναι ανοικτή και δεκτική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης ανησυχούν για ζητήματα όπως είναι η εθνική τους κυριαρχία ή η ταυτότητά τους λόγω της μαζικής έλευσης προσφύγων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι μουσουλμάνοι, πρόσθεσε πάντως ότι δεν πιστεύει πως η αναβίωση των εθνικισμών μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση.

Σχετικές ειδήσεις