ΚΟΣΜΟΣ

Στάινμαγερ: «Ψευδολύση» η αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν

Στάινμαγερ: «Ψευδολύση» η αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ για την αποπομπή της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ υποστηρίζει σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί στο Κυριακάτικο φύλλο (24/01/2016) της γερμανικής εφημερίδας Βελτ αμ Ζόνταγκ ότι: «Αν μια χώρα του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (...) δεν απαγορεύεται να γίνονται ορισμένες σκέψεις» και πως είναι «μύθος» το ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η υπουργός της Αυστρίας κατέληξε λέγοντας πως: «Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφτασε στα όριά της (...) Μιλήσαμε πολύ, τώρα, είναι ώρα για πράξεις. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα, την τάξη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ χαρακτήρισε την πρότασή της ως: «Ψευδολύση». Κατά την διάρκεια συνέντευξής του στις εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe, δήλωσε: «Οι ψευδολύσεις, όπως ο αποκλεισμός χωρών από τη Ζώνη Σένγκεν, δεν προωθούν απολύτως τίποτα και, κυρίως, δεν περιορίζουν τις προσφυγικές ροές και διχάζουν την Ευρώπη».

Για τον ίδιον, δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση των προσφύγων εάν χαθεί η αλληλεγγύη.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες στη φυγή, για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των αιτούντων άσυλο) στους κόλπους της Ευρώπης», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αποκλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο την πιθανότητα της αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν. Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε την προεδρία, είχε εξηγήσει ότι «δεν είναι νομικά εφικτό» να αποκλειστεί μια χώρα από τη Ζώνη Σένγκεν.

Σχετικές ειδήσεις