ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Αστυνομικός ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου κρατούμενο

Αίγυπτος: Αστυνομικός ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου κρατούμενο

Σε οκτώ χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου και παραποίησε τα αρχεία της αστυνομίας στην Ισμαηλία της ανατολικής Αιγύπτου.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον αστυνομικό σε πέντε χρόνια φυλάκιση για το «βασανισμό και τον ξυλοδαρμό που οδήγησε στο θάνατο» του κρατουμένου και σε άλλα τρία χρόνια φυλάκιση διότι πλαστογράφησε υπηρεσιακά έγγραφα για την υπόθεση. Ο καταδικασθείς μπορεί να ασκήσει έφεση.

Το θύμα ήταν ένας μεσήλικας κτηνίατρος, ο οποίος πέθανε ενώ τελούσε υπό κράτηση μερικές ώρες αφότου συνελήφθη στο φαρμακείο της γυναίκας του την 25η Νοεμβρίου. Όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του σημειώθηκαν διαδηλώσεις και επεισόδια.

Ήταν ένας από τους τρεις ανθρώπους που πέθαναν ενώ κρατούνταν από την αιγυπτιακή αστυνομία μέσα σε μόλις μία εβδομάδα το Νοέμβριο, γεγονός που πυροδότησε βίαια επεισόδια στην Ισμαηλία και στο Λούξορ, όπου εννέα αστυνομικοί αναμένεται να προσαχθούν σε δίκη για τον ξυλοδαρμό που προκάλεσε το θάνατο ενός πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Στο μεταξύ, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η αστυνομική βαρβαρότητα είναι ευρύτατα διαδεδομένο φαινόμενο στην Αίγυπτο, προσθέτοντας πως υπάρχει μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Δίκες όπως αυτή του αστυνομικού είναι σπάνιες, ενώ όταν γίνονται, συνήθως μετά την άσκηση εφέσεων, οι ποινές μειώνονται σημαντικά.

Η καταδίκη, πάντως, καταγράφεται ενώ οι αιγυπτιακές αρχές αντιμετωπίζουν έντονες επικρίσεις μετά το θάνατο ενός Ιταλού φοιτητή, η σορός του οποίου βρέθηκε πεταμένη στην άκρη ενός δρόμου του Καΐρου, με σημάδια βασανιστηρίων. Η Ρώμη αξιώνει οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ωστόσο το Κάιρο απορρίπτει τις υπόνοιες ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ενέχονται στην υπόθεση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η έξαρση των θανάτων το Νοέμβριο προκάλεσε την προσοχή των Μέσων ενημέρωσης, κάτι αρκετά ασυνήθιστο, αποτελώντας την αφορμή να γίνουν διαδηλώσεις που υπενθύμισαν τη λαϊκή οργή εναντίον της αστυνομίας, η οποία είχε συμβάλει να ξεσπάσει η εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ πριν από πέντε χρόνια.

Ρoή Ειδήσεων