ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα

Το Πεκίνο επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα

Ο ιός Ζίκα ανιχνεύτηκε σε έναν 34χρονο άνδρα από την κομητεία Γκανχιάν στην επαρχία Τζιανγκσί.

Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα, σε ασθενή που επέστρεψε στην χώρα από το εξωτερικό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο ιός Ζίκα ανιχνεύτηκε σε έναν 34χρονο άνδρα από την κομητεία Γκανχιάν στην επαρχία Τζιανγκσί, προσέθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο την Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού της Κίνας.

Ο άνδρας αναρρώνει και η θερμοκρασία του σώματός του έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ τα εξανθήματα υποχωρούν.

Κολομβία: Οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν τη σχέση του ιού Ζίκα με το σπάνιο νευρολογικό νόσημα Γκιγιέν-Μπαρέ

Σχεδόν 100 Κολομβιανοί που πάσχουν από το σπάνιο νευρολογικό νόσημα Γκιγιέν-Μπαρέ παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα της ασθένειας που προκαλείται από τον ιό Ζίκα, ανακοίνωσε ο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Κολομβίας.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανέφεραν πρόσφατα ότι τρεις άνθρωποι οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια, πέθαναν αφού παρουσίασαν και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που υπηρεσίες υγείας υποστηρίζουν ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς στον θάνατο.

Ο υπουργός Υγείας της Κολομβίας Αλεχάντρο Γκαβίρια έχει δηλώσει ότι υπάρχει «σχέση» μεταξύ του ιού Ζίκα, του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ και των τριών θανάτων.

Το Γκιγιέν-Μπαρέ είναι ένα σπάνιο αυτοάνοσο σύνδρομο κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα νεύρα και καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα, προκαλώντας μυική αδυναμία και, ορισμένες φορές, παράλυση.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες ή και πολλούς μήνες. Μολονότι οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται μόνιμη βλάβη, ενώ σπανίως κάποιοι πεθαίνουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις του συνδρόμου έχουν αυξηθεί αφότου ξέσπασε η επιδημία του ιού Ζίκα στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Σουρινάμ και η Βενεζουέλα, έχουν αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων Γκιγιέν-Μπαρέ, όπως εξάλλου και η Γαλλική Πολυνησία στις δύο τελευταίες μεγάλες επιδημίες του Ζίκα εκεί, το 2013 και το 2014.

Κατά μέσο όρο, στην Κολομβία καταγράφονται 242 κρούσματα του συνδρόμου κάθε χρόνο. Όμως μέσα σε πέντε εβδομάδες, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου φέτος, είχαν αναφερθεί 86 κρούσματα. Μπορεί να προσβληθούν άνθρωποι κάθε ηλικίας, όμως η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικους άνδρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι επιστήμονες εξετάζουν μια ενδεχόμενη -αλλά ακόμη αναπόδεικτη- σχέση μεταξύ της αύξησης των κρουσμάτων του Γκιγιέν-Μπαρέ και του ιού Ζίκα. Προσπαθούν μεταξύ άλλων να καθορίσουν αν κάποιος που έχει μολυνθεί από τον ιό Ζίκα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει το σύνδρομο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα αίτια που προκαλούν το Γκιγιέν-Μπαρέ δεν μπορούν να εξακριβωθούν πάντα. Συχνά όμως το νόσημα πυροδοτείται από κάποια μολυσματική ασθένεια, όπως τον ιό HIV, τον δάγκειο που μεταφέρεται από τα κουνούπια ή ακόμη και τον ιό της γρίπης.

Μια ομάδα ειδικών των CDC αναμένεται αυτήν την εβδομάδα στην Κολομβία προκειμένου να ερευνήσει την πιθανή σχέση του Ζίκα με το Γκιγιέν-Μπαρέ.

Σχετικές ειδήσεις