ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Λαϊκό Κόμμα και Podemos θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Ciudadanos

Ισπανία: Λαϊκό Κόμμα και Podemos θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Ciudadanos

«Η συμφωνία δεν αρκεί για να σχηματισθεί κυβέρνηση, ακόμη και αν την επικύρωνε ο Πάπας, γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός: έχουν μόνο 90 και 40 βουλευτές», δήλωσε ο ηγέτης του Podemos

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας εξασφάλισε σήμερα τη στήριξη του κεντρώου κόμματος Ciudadanos προκειμένου να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν φαίνεται να αίρει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Ο Σάντσεθ και ο ηγέτης του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα υπέγραψαν το κείμενο της συμφωνίας, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του PSOE Αντόνιο Ερνάνδο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το κεντρώο κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ.

Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται επίσης η δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει τις αυξήσεις στους φόρους και θα εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα. Μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης θα προωθηθούν επίσης μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της αυτοδιοίκησης ενώ θα μπει τέλος στο καθεστώς ασυλίας των κοινοβουλευτικών και θα περιοριστούν στις δύο οι θητείες του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Με βάση τη συμφωνία οι 40 βουλευτές του Ciudadanos θα ψηφίσουν υπέρ του Σάντσεθ για την πρωθυπουργία, εξασφαλίζοντάς του συνολικά 130 ψήφους (μαζί με αυτούς του PSOE) σε σύνολο 350. Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου αλλά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί τη στήριξη ή την αποχή των άλλων κομμάτων και ιδίως του αριστερού Podemos που διαθέτει 65 βουλευτές.

«Η συμφωνία αυτή δεν αρκεί για να σχηματισθεί κυβέρνηση ακόμη και αν την επικύρωνε ο Πάπας, γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός: έχουν μόνο 90 και 40 βουλευτές», δήλωσε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ο οποίος την Τρίτη (23/02) είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του PSOE και του Ciudadanos.

«Έχουμε απόλυτη συναίσθηση των αριθμών», απάντησε ο Ερνάνδο. «Όμως θα ρωτήσουμε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις: θέλετε μια αλλαγή ή όχι;», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι απευθύνεται στα 14 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν υπέρ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις πρόσφατες εκλογές.

Ο Ριβέρα, ο ηγέτης του Ciudadanos, ελπίζει ότι θα πείσει τη δεξιά να απέχει από την ψηφοφορία. «Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του PP θα συμφωνούσαν με όσα περιλαμβάνει η προγραμματική συμφωνία», διαβεβαίωσε ένας από τους βουλευτές του κόμματος, ο Φερνάντο δε Παράμο.

Το Podemos διακόπτει τις συνομιλίες με το PSOE για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το αριστερό κόμμα Podemos της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές (PSOE) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τη συμφωνία που έκαναν οι τελευταίοι με το φιλελεύθερο, κεντρώο Ciudadanos.

Η συμφωνία αυτή «εμποδίζει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας πλουραλιστικής κυβέρνησης για την αλλαγή», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ίνιγκο Ερεχόν, ο «υπ' αριθμόν 2» του Podemos, προβλέποντας ότι ο Πέδρο Σάντσεθ, δεν θα καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Podemos, οι Σοσιαλιστές υιοθέτησαν τη φιλελεύθερη ιδεολογία του Ciudadanos κυρίως σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην εργασία και το πρόγραμμά τους δεν εγγυάται την προστασία των εργαζομένων, την ώρα που η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην οποία είχε προχωρήσει η δεξιά κυβέρνηση το 2012 είχε περιορίσει ήδη σημαντικά τα δικαιώματά τους.