ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Ετοιμος ο Ασαντ να εφαρμόσει την εκεχειρία»

Πούτιν: «Ετοιμος ο Ασαντ να εφαρμόσει την εκεχειρία»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία Πούτιν-Άσαντ, ο σύρος πρόεδρος «επιβεβαίωσε ιδίως ότι η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός»

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι «έτοιμος» να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο (27/02), σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το οποίο διεξήγαγε σήμερα πολλές διπλωματικές διαβουλεύσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής που εμπλέκονται στη συριακή σύγκρουση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον σύρο ομόλογό του, τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, και με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε τη συναφθείσα συμφωνία (κατάπαυσης του πυρός) και δήλωσε έτοιμος να εργαστεί από κοινού με τη Ρωσία για την εφαρμογή της».

Mε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία Πούτιν-Άσαντ, ο σύρος πρόεδρος «επιβεβαίωσε ιδίως ότι η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός».

Οι δύο άνδρες, ωστόσο, «υπογράμμισαν τη σημασία που έχει μια μάχη χωρίς συμβιβασμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νόσρα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από τον ΟΗΕ», πάντα σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν μειώσει σημαντικά την ένταση των πληγμάτων που πραγματοποιούν στη Συρία τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Στο μεταξύ, το τουρκικό βαρύ πυροβολικό συνεχίζει να βομβαρδίζει συριακές κοινότητες κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Κονασένκοφ είπε επίσης πως η Μόσχα περιμένει την απόκριση της Ουάσινγκτον, μία ημέρα αφότου έδωσε στον στρατιωτικό ακόλουθο των ΗΠΑ στη Ρωσία τις λεπτομέρειες για την κόκκινη γραμμή που εγκαθιδρύθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να βοηθήσει στον συντονισμό των ενεργειών στη βάση ενός αμερικανο-ρωσικού σχεδίου εκεχειρίας για τη Συρία.

Ερντογάν: Η εκεχειρία θα ωφελήσει μόνο τον Άσαντ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τη Δύση, τη Ρωσία και το Ιράν ότι επιδιώκουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στη Συρία και είπε ότι φοβάται πως το σχέδιο εκεχειρίας στο οποίο κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να ωφελήσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάφεραν δυστυχώς να σταθούν στο ύψος της ανθρωπότητας», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην Άγκυρα που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Αντίθετα, όλες αυτές οι χώρες, εξαιτίας των δικών τους υπολογισμών, έχουν επιτρέψει, άμεσα ή έμμεσα, τη δολοφονία σχεδόν μισού εκατομμυρίου αθώων ανθρώπων από το καθεστώς και τους υποστηρικτές του», είπε.

Οι αντάρτες φοβούνται ότι η Ρωσία θα το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να τους βομβαρδίσει.

«Αν αυτή είναι μια εκεχειρία που είναι στο έλεος της Ρωσίας, η οποία έχει επιτεθεί βάρβαρα στη μετριοπαθή αντιπολίτευση και έχει συμμαχήσει με τον Άσαντ με το πρόσχημα ότι πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, φοβόμαστε πως η φωτιά που πέφτει πάνω στους αθώους ανθρώπους δεν θα σταματήσει ποτέ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» την ιδέα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί εχθρική δύναμη, αλλά η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, λαμβάνει υποστήριξη γιατί πολεμά το Ισλαμικό Κράτος και υποστήριξε ότι πρέπει να αποκλειστεί από τη συμφωνία εκεχειρίας.

Σχετικές ειδήσεις