ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγική κρίση: Ο Σόιμπλε προτείνει ευρωπαϊκή λύση – χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση

Προσφυγική κρίση: Ο Σόιμπλε προτείνει ευρωπαϊκή λύση – χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε για μια ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 στη Σαγκάη, παραδέχθηκε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους μετανάστες, προστίθεται στα προβλήματα της χώρας, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαίρεση που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε πως δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από τη Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει εθνικά μέτρα, όπως η επιβολή ενός ορίου στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπεται να περάσουν στη Γερμανία.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλες χώρες να λύσουν τα προβλήματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζεεχόφερ, ο οποίος ηγείται της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

«Οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι έχουν αναλάβει δράση. Μόνο εδώ όλα είναι αλλιώς», κατέληξε.