ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απαγορεύουν την είσοδο σε «διεφθαρμένους Αλβανούς δικαστικούς»

ΗΠΑ: Απαγορεύουν την είσοδο σε «διεφθαρμένους Αλβανούς δικαστικούς»

«Η διαφθορά αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στην Αλβανία. Παίρνουμε τα μέτρα μας σε συνεργασία και με την κοινωνία των πολιτών και τους Αλβανούς ηγέτες»

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες μερικών διεφθαρμένων δικαστών από την Αλβανία, απορρίπτοντας τις αιτήσεις τους για χορήγηση βίζας» δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου προσθέτοντας πως αυτή είναι μόνο η αρχή.

«Η διαφθορά αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στην Αλβανία. Παίρνουμε τα μέτρα μας σε συνεργασία και με την κοινωνία των πολιτών και τους Αλβανούς ηγέτες», συμπλήρωσε ο Λου.

Ο Αμερικανός πρέσβης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα, ωστόσο πολλά μέσα ενημέρωσης ανήγγειλαν ότι θα ερευνήσουν και θα δημοσιεύσουν τα ονόματα αυτά.

Το πρόβλημα της διαφθοράς διαβρώνει τη δημόσια ζωή στην Αλβανία με το δικαστικό σύστημα θεωρείται το πιο διεφθαρμένο κομμάτι της.

Παράλληλα, μία από τις βασικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ραμα είναι ότι έχει «γεμίσει» την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «με εγκληματίες και ανθρώπους με σκοτεινό παρελθόν». Έως στιγμής τρεις βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος έχουν διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα, για εμπλοκή τους σε υποθέσεις διαφθοράς.

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι πριν λίγους μήνες εννέα μέλη του κοινοβουλίου συμπεριλήφθηκαν στη «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Πολιτειών ως συνδεόμενα με το οργανωμένο έγκλημα. Μάλιστα, μια ημέρα μετά την αποκάλυψη,​η πρεσβεία των ΗΠΑ ακύρωσε συνάντηση της ομάδας Φιλίας Αλβανίας-ΗΠΑ, επειδή σε αυτήν συμμετείχαν βουλευτές στους οποίους έχει αποδοθεί κατηγορία περί διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας.