ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ - Μέρκελ: Αυστηρότερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Ολάντ - Μέρκελ: Αυστηρότερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι οι πρόσφυγες από την Σύρια θα πρέπει να ταυτοποιούνται στην Ιορδανία και την Τουρκία πριν αναχωρήσουν για την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στην ανάγκη αυστηρότερου και αποτελεσματικότερου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε η δεύτερη, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι οι πρόσφυγες από την Σύρια θα πρέπει να ταυτοποιούνται στην Ιορδανία και την Τουρκία πριν αναχωρήσουν για την Ευρώπη.

«Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση που γίνεται στα σύνορά της. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι νόμιμη μετακίνηση από τη μία χώρα στην άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί οπωσδήποτε η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

«Να φροντίσουμε ώστε η Ελλάδα που είναι το κοινό μας σύνορο να στηριχθεί και να βοηθηθεί χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και με βάση τις διαδικασίες που προκύπτουν από όσα έχουμε χτίσει στο πλαίσιο της Σένγκεν» πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου ο Φρανσουά Ολάντ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει από το Βερολίνο ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη δεν θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, αλλά προτεραιότητα θα δοθεί στο πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεδιάσκεψη και με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας με αντικείμενο την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, με τον πρόεδρο Πούτιν να δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένος στην επιτυχία της εκεχειρίας, με ταυτόχρονη συνέχιση των επιθέσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα.

«Το βασικό σημείο που οι ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν στο τηλεφώνημά τους στον πρόεδρο Πούτιν είναι ότι χαιρετίζουν το γεγονός πως αυτή η εύθραυστη εκεχειρία δείχνει να συνεχίζεται», είπε η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα προγραμματίζει την επανάληψη των συνομιλιών με τη συριακή κυβέρνηση και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης στις 9 Μαρτίου. Ωστόσο το σχήμα για τη διεξαγωγή των έμμεσων συνομιλιών είναι ευέλικτο και ορισμένες εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορούν να εμφανιστούν ημέρες αργότερα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καλέσει τη Μόσχα να σταματήσει να στηρίζει την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων έναντι θέσεων των υποστηριζόμενων από τη Δύση ανταρτών για τους οποίους λένε ότι θα είναι βασικοί παράγοντες σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις