ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για γενοκτονία ο Κάρατζιτς - 40 χρόνια ποινή φυλάκισης

Ένοχος για γενοκτονία ο Κάρατζιτς - 40 χρόνια ποινή φυλάκισης

Ο Κάρατζιτς διέφευγε για 13 χρόνια μέχρι τη σύλληψή του στο Βελιγράδι το 2008 και την παράδοσή του στη Χάγη

Ένοχος για γενοκτονία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα κρίθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Παράλληλα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων δολοφονιών και διώξεων, στις πόλεις της Βοσνίας, μία από τις δύο κύριες κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε.

Το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 40 χρόνια κάθειρξης. Η δίκη του Κάρατζιτς άρχισε τον Οκτώβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014.

Ο 70χρονος Κάρατζιτς, ο πιο υψηλόβαθμος πολιτικός που έχει καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα είναι το χειρότερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θα ασκήσει έφεση στην απόφαση

Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Είναι «απογοητευμένος και έκπληκτος» είπε ο Πίτερ Ρόμπινσον μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Πιστεύει ότι καταδικάστηκε με βάση συμπεράσματα και θα εφεσιβάλει την απόφαση», εξήγησε.

Ο πρώην ψυχίατρος Ράντοβαν Κάρατζιτς ήταν «στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης και της εφαρμογής της ιδεολογίας» των Σερβοβοσνίων κατά τη διάρκεια του πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους μεταξύ 1992-95. Άλλα 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Ο 70χρονος κατηγορούμενος, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας σκούρο κοστούμι και μπλε γραβάτα, άκουσε με μεγάλη προσοχή την ανάγνωση της απόφασης.

Πολλά θύματα του πολέμου, μεταξύ των οποίων κρατούμενοι στρατοπέδων και γυναίκες από τη Σρεμπρένιτσα, αλλά επίσης διπλωμάτες και δημοσιογράφοι απ' όλον τον κόσμο βρέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο για να παρακολουθήσουν την τελευταία ημέρα της πολύκροτης δίκης.

Συγγενείς θυμάτων δάκρυσαν καθώς ο πρόεδρος περιέγραφε πώς χωρίζονταν οι άνδρες και τα αγόρια από τις οικογένειές τους ενώ πολλοί αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους και έφυγαν ήσυχα από το δικαστήριο μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Μπαν Γκι-μουν: Η καταδίκη Κάρατζιτς σηματοδοτεί «μια ιστορική ημέρα για τη διεθνή δικαιοσύνη»

«Η καταδίκη από ένα διεθνές δικαστήριο του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς σηματοδοτεί μια ιστορική ημέρα για τους λαούς της περιοχής και πέραν αυτής, καθώς επίσης και για τη διεθνή δικαιοσύνη», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

Η ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY) «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, υποδεικνύοντάς τους ότι θα τους ζητείται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», έκρινε επίσης ο Μπαν, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του.

Σχετικές ειδήσεις