ΚΟΣΜΟΣ

Ο γαλλικός Τύπος για την τραγωδία στη Νορβηγία

Ο γαλλικός Τύπος για την τραγωδία στη Νορβηγία
«Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μερικούς μήνες μετά το θάνατό του, είναι ανησυχητικό το ότι η κληρονομιά του Μπιν Λάντεν...

«Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μερικούς μήνες μετά το θάνατό του, είναι ανησυχητικό το ότι η κληρονομιά του Μπιν Λάντεν ανακτάται από ένα φονταμενταλισμό με αντίθετο σύμβολο», γράφει η συντηρητική Le Figaro μετά τι;ς επιθέσεις του Νορβηγού εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 93 ανθρώπους την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «υπάρχει ένας κίνδυνος που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες οφείλουν να πάρουν στα σοβαρά για να διασφαλίσουν ότι η φονική οργή του εκτελεστή του Όσλο θα παραμείνει μια μεμονωμένη τραγωδία».

Η καθολική La Croix εκτιμά ότι «πρέπει να ακούσουμε το μάθημα που μας δίνουν οι θάνατοι που θλίβουν τους νορβηγούς αυτές τις ημέρες» και ότι «η βία δεν ανήκει μόνο στην μια ή στην άλλη πλευρά».

Η αριστερή L' Humanite γράφει ότι ο λόγος που εμφορείται «από ρατσιστικό μίσος πυρπολεί εύκολα τα αδύναμα πνεύματα που φαντασιώνονται μεγάλες δυνάμεις» και προσθέτει πως η ρητορική «περί πολέμου των πολιτισμών» καλλιεργεί και «εξάπτει τους φανατισμούς κάθε είδους».