ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρούντι: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις αυξανόμενες δολοφονίες στη χώρα

Μπουρούντι: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις αυξανόμενες δολοφονίες στη χώρα

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, καταδίκασε με έντονο τρόπο τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων εναντίον αξιωματούχων στο Μπουρούντι.

Το ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ αναφέρθηκε κυρίως στη «δολοφονία του ταξίαρχου Ατανάς Καραρούζα και της συζύγου του τη Δευτέρα, και την απόπειρα δολοφονίας που διαπράχθηκε όπως φαίνεται εναντίον του υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας των Φύλων Μαρτίν Νιβιαμπάντι» την 24η Απριλίου.

Ο ταξίαρχος, σύμβουλος του πρώτου αντιπροέδρου, δολοφονήθηκε μαζί με τη γυναίκα του κι έναν σωματοφύλακα. «Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις αυτές», ανέφερε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν και πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα» ώστε οι δράστες τους να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν τον Απρίλιο, αριθμός αισθητά αυξημένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχαν δολοφονηθεί εννιά άνθρωποι, πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μεγάλη πλειονότητα αυτών των επιθέσεων διαπράχθηκε από άγνωστους ενόπλους.

«Φοβάμαι ότι ο αυξανόμενος αριθμός των στοχευμένων δολοφονιών αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μια επιδείνωση της κλιμακούμενης βίας και αναταραχής που είναι ήδη πολύ επικίνδυνη στο Μπουρούντι», συνέχισε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις ανάμεσα σε στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του Πιερ Ενκουρουζίζα και των αντιπάλων της δεν έχουν πάψει από πέρυσι, όταν ο πρόεδρος του Μπουρούντι ανακοίνωσε ότι θα διεκδικούσε μια τρίτη θητεία και κέρδισε τις αμφιλεγόμενες εκλογές τον Ιούλιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο περί 400 και πλέον νεκρών από τότε και άλλων 250.000 που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους.

Σχετικές ειδήσεις