ΚΟΣΜΟΣ

Το προφίλ του μακελάρη της Νορβηγίας

Το προφίλ του μακελάρη της Νορβηγίας
Χαμένος σε έναν κόσμο, που είχε κατασκευάσει το άρρωστο μυαλό του, ο 32χρονος Anders Breivik...

Χαμένος σε έναν κόσμο, που είχε κατασκευάσει το άρρωστο μυαλό του, ο 32χρονος Anders Breivik, δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα. Ήταν ένα μοναχικό άτομο με έντονα ψυχολογικά προβλήματα, που με τον καιρό εντείνονταν.

Οι σχέσεις του Νορβηγού μακελάρη με τους γονείς του ήταν κάκιστες . Ο 32χρονος τους θεωρούσε πολύ «φιλελεύθερους» επειδή και οι δυο ήταν αριστεροί.

Ο πατέρας του, ένας ευυπόληπτος διπλωμάτης και η μητέρα του μια ευκατάστατη νοσοκόμα, είχαν χωρίσει από όταν ο ίδιος ήταν παιδί. Με τον πατέρα του δεν είχε σχέσεις και ζούσε, μέχρι πριν από δύο χρόνια, με τη μητέρα και τον πατριό του, έναν στρατιωτικό, τον οποίο αποκαλούσε «πρωτόγονο σεξουαλικό τέρας». Οι δυο τους, είχαν μια ιδιόρρυθμη σχέση.

Στο Facebook, o Breivik δήλωνε λάτρης της κλασσικής μουσικής, θαυμαστής του Τσώρτσιλ , fan της σειράς «True Blood» με τους βρικόλακες και αγαπημένο του κόμικ το «Dexter» με πρωταγωνιστή έναν κατά συρροή δολοφόνο.

«Πρόκειται για διαταραγμένη προσωπικότητα που μοιάζει να έχει ένα οργανωμένο παραλήρημα, το οποίο συμπεριλαμβάνει παρανοϊκές ιδέες, ιδέες μεγαλείου και παντοδυναμίας. Χρήζει τον εαυτό του ως σωτήρα της Ευρώπης, νιώθει ότι μπορεί να έχει τον έλεγχο ενός κράτους ή ακόμη και ολόκληρης της Ευρώπης», περιγράφει το ψυχογράφημά του στο newsbomb.gr η ψυχολόγος –ψυχοθεραπεύτρια Ήλια Θεοτοκά.

«Μοιάζει με άνθρωπο που δεν έχει πάρει, τουλάχιστον πρόσφατα, μια ολοκληρωμένη φαρμακευτική αγωγή, οπότε αυτό το παραλήρημα σιγά σιγά οργανωνόταν χωρίς να μπορεί να το ανακόψει κάτι, δηλαδή, φαρμακευτική αγωγή ή ένας γιατρό ή έστω το οικογενειακό του περιβάλλον, το οποίο αν τον ζούσε από κοντά και ήταν σε επαφή μαζί του, θα μπορούσε να παρέμβει και να τον εξαναγκάσει σε νοσηλεία και σε λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Στο εξωτερικό, ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη η πατρική οικογένεια είναι αποστασιοποιημένη. Έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι έλειπε το στενό οικογενειακό πλαίσιο, στο οποίο να μπορούσε να βασιστεί, ώστε να κοινωνήσει τα προβλήματά του. Η οικογένεια μπορεί να δράσει προστατευτικά και να προλάβει καταστάσεις».

Η περίπτωση του μακελάρη της Νορβηγίας δεν αποτελεί ένα απλά ένα ψυχοπαθολογικό περιστατικό, καθώς πέρα από την ψυχιατρική του κατάσταση , θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα χαρακτηριστικά μιας εγκληματικής προσωπικότητας .

«Φαίνεται πως δεν ήταν απλά ένας ψυχιατρικός ασθενής. Μοιάζει με ένα άτομο που εμφανίζει άρση αναστολών, που προς το παρόν δεν έχει εμφανίσει ενοχική συμπεριφορά, γιατί δεν έχει συνειδητοποιήσει ούτε την πράξη του, ούτε τη θέση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος μετά από την πράξη του αυτή» σημειώνει η κ. Θεοτοκά.

Διαβάστε επίσης: Ο Μπρέιβικ έδρασε μόνος του λέει η αστυνομία