ΚΟΣΜΟΣ

Ανακρίνεται εκ νέου ο σφαγέας της Νορβηγίας

Ανακρίνεται εκ νέου ο σφαγέας της Νορβηγίας
Σε νέα ανάκριση του Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα προχωρήσει σήμερα η αστυνομία του Όσλο σύμφωνα με ανακοίνωση της. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάκριση μετά τη σύλληψή...

Σε νέα ανάκριση του Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα προχωρήσει σήμερα η αστυνομία του Όσλο σύμφωνα με ανακοίνωση της. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάκριση μετά τη σύλληψή του, διευκρίνισε ο Πάαλ Φρέντρικ Χορτ Κράμπι, ένας από τους υπευθύνους της έρευνας.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο Μπρέιβικ θα ερωτηθεί όσον αφορά "τις πληροφορίες που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες είναι πολλές", διευκρίνισε.


Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στην Οτόγια για τον εντοπισμό αγνοουμένων

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι έρευνες γύρω από το Οτόγια ολοκληρώθηκαν", δήλωσε ο Γιόχαν Φρέντρικσεν. Την πληροφορία αυτή είχε δημοσιεύσει νωρίτερα σήμερα, επικαλούμενη πληροφορίες της αστυνομίας, η τοπική εφημερίδα Drammens Tidende.

Παράλληλα ο ανώτατος εισαγγελέας στη Νορβηγία Τορ ’ξελ Μπους ανακοίνωσε ότι το κατηγορητήριο κατά του Μπρέιβικ, ο οποίος έχει αναγνωρίσει ότι είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων, δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2012, οπότε και η δίκη του δεν θα είναι δυνατό να διεξαχθεί πριν από το ερχόμενο έτος.

"Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για τη δίκη του κατά τη διάρκεια της προσεχούς χρονιάς", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον δημόσιο ραδιοσταθμό NRK. "Το κατηγορητήριο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους, το οποίο αποτελεί και το σημείο εκκίνησης", προσέθεσε. Μολονότι ο Μπράιβικ αναγνώρισε ότι είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων με τους συνολικά 76 νεκρούς, το τελικό κατηγορητήριο δεν μπορεί να διαμορφωθεί πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας, σύμφωνα με το νορβηγικό νομικό σύστημα.

Παράλληλα η εφημερίδα Aftenposten γράφει σήμερα ότι η νορβηγική αστυνομία αναλύει το βίντεο που τραβήχτηκε με τον Μπρέιβικ από κάμερα ασφαλείας στη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε με αυτοκίνητο στο Όσλο πριν μεταβεί στο Οτόγια.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί το βίντεο αυτό που ελήφθη μερικά λεπτά πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου ώστε να αναλύσει τις κινήσεις του υπόπτου στο Όσλο και στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και έξω από αυτό, προσθέτει η Aftenposten.


Πυροτεχνουργοί δηλώνουν ότι το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο μακελειό αν δεν υπήρχε μια υπόγεια διάβαση, η οποία μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης της βόμβας, από την οποία δημιουργήθηκε ένας κρατήρας, με αρκετά μέτρα διάμετρο, όπως υπολογίζεται, και τέσσερα μέτρα βάθος.

"Αυτό (η υπόγεια διάβαση) έσωσε πολλές ζωές και απέτρεψε την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης ζημιάς σε κτίρια", δήλωσε ο πυροτεχνουργός Περ Νέργκααρντ στην εφημερίδα του Όσλο VG.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι πιστεύει πως ο Μπράιβικ χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική ασφάλεια, η οποία του έδωσε περιθώριο ενός λεπτού και 15 δευτερολέπτων για να φύγει. Οι αρχές διερευνούν επίσης τα στοιχεία από τον υπολογιστή του Μπρέιβικ και τη δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο πριν από τις επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας.

Το νοικιασμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση ήταν το στοιχείο που οδήγησε την αστυνομία στον Μπρέιβικ. Το Volkswagen Crafter με το οποίο έγινε η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν σταθμευμένο στην ευρύτερη περιοχή του Όσλο στις 20 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, γράφει επίσης η εφημερίδα Tekinsk Ukeblad.

Στο μεταξύ το άλλο όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τον Μπρέιβικ για να φτάσει στο Οτόγια μετά τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο καταχωρήθηκε ότι πέρασε από διόδια την επόμενη ημέρα.