ΚΟΣΜΟΣ

Τελέστηκαν οι κηδείες 32 θυμάτων του Μπράιβικ

Τελέστηκαν οι κηδείες 32 θυμάτων του Μπράιβικ
Κηδεύτηκαν σήμερα στη Νορβηγία 32 από τα θύματα του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δύο εβδομάδες μετά από τη διπλή...

Κηδεύτηκαν σήμερα στη Νορβηγία 32 από τα θύματα του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δύο εβδομάδες μετά από τη διπλή δολοφονική επίθεση στο νησί Ουτόγια και στο κέντρο του Όσλο.

Το νεότερο από τα θύματα του Μπράιβικ ήταν η Σαριντίν Σβέμπακ-Μπον, 14 ετών, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο νησί Ουτόγια. Η πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, παρέστη και μίλησε στην κηδεία της 14χρονης στο Ντράμεν, κοντά στο Όσλο.

Η μητέρα του κοριτσιού αποχαιρέτισε το παιδί της διαβάζοντας μια συγκινητική επιστολή και είπε ότι η Σίσι, όπως την αποκαλούσαν, «θα χαιρόταν που η Γκρο βρίσκεται σήμερα μαζί μας».

Ένα άλλο θύμα ήταν ο Τόρε Έικελαντ, ένας 21χρονος φοιτητής, μέλος της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος θεωρείτο ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής όπου θα έκανε λαμπρή καριέρα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, Ρέιμοντ Γιόχανσεν, στην κηδεία του άτυχου νεαρού στο Όστεροϊ της δυτικής Νορβηγίας.

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε επίσης για την Μόνικα Μποσέι, 45 ετών, η οποία δούλευε στο νησί Ουτόγια επί 20 χρόνια. Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ που παρέστη στην κηδεία της είπε ότι το Εργατικό Κόμμα σχεδίαζε να τιμήσει τη «Μητέρα του Ουτόγια» το φθινόπωρο. «Τώρα που είναι νεκρή τα τριαντάφυλλα κλαίνε», είπε. «Στο Ουτόγια ήταν βράχος και μητέρα. Σε μια κατασκήνωση με 600 νέους κάποιος πρέπει να είναι ο αρχηγός», προσέθεσε, θυμίζοντας τις ηγετικές ικανότητες της Μποσέι.