ΚΟΣΜΟΣ

Προφυλακίστηκαν 7 υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί

Προφυλακίστηκαν 7 υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί
Την προφυλάκιση επτά στρατηγών και ναυάρχων διέταξε η τουρκική δικαιοσύνη, με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν...

Την προφυλάκιση επτά στρατηγών και ναυάρχων διέταξε η τουρκική δικαιοσύνη, με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης μεταξύ των αξιωματικών που προφυλακίστηκαν βρίσκονται ο διοικητής των στρατιωτικών σχολών και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στο στρατιωτικό επιτελείο, καθώς και ο πρώην διοικητής της πρώτης στρατιάς.

Τον περασμένο μήνα η δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 22 προσώπων για απόπειρα πραξικοπήματος κατά της ισλαμιστικών καταβολών συντηρητικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι αξιωματικοί κατηγορήθηκαν ότι δημιούργησαν ιστότοπους για να διαδώσουν αντικυβερνητική προπαγάνδα. Περίπου το ένα δέκατο των στρατηγών του στρατού βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με την κατηγορία ότι υπέθαλψε πραξικόπημα το 2003, λίγο μετά την άνοδο του AKP στην εξουσία το 2002.

Οι κατηγορούμενοι απειλούνται με ποινές κάθειρξης 15 ως 20 ετών, ενώ διατυπώνονται σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα ορισμένων εγγράφων που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την ενοχή τους.