ΚΟΣΜΟΣ

Αψηφά τους καρχαρίες και κολυμπά από την Αβάνα στη Φλόριντα

Αψηφά τους καρχαρίες και κολυμπά από την Αβάνα στη Φλόριντα
Μια 61χρονη Αμερικανίδα θέλει να κολυμπήσει από την Κούβα μέχρι το Κι Γουέστ της Φλόριντα...

Μια 61χρονη Αμερικανίδα θέλει να κολυμπήσει από την Κούβα μέχρι το Κι Γουέστ της Φλόριντα, για να «βοηθήσει τις δύο χώρες», αψηφώντας τους καρχαρίες που κολυμπούν επίσης σε αυτά τα νερά.

Η κολυμβήτρια Νταϊάνα Ναϊάντ πριν πέσει στη θάλασσα από τη Μαρίνα Χέμινγουεϊ, στα δυτικά της Αβάνας, δήλωσε: «Αγαπώ την Κούβα και θα ήθελα η προσπάθειά μου να βοηθήσει τις δύο χώρες».

Στο ταξίδι της θα την συνοδεύουν 45 φίλοι της, οι οποίοι επιβαίνουν σε πολλά σκάφη και καγιάκ εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα για να επιβλέπουν τις κινήσεις των καρχαριών. Ελπίζει ότι θα της χρειαστούν μόνο 60 ώρες για να καλύψει τα 160 χιλιόμετρα της διαδρομής. Είχε κάνει μια παρόμοια προσπάθεια το 1978 αλλά τότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά από 42 ώρες και αφού στο διάστημα αυτό είχε κολυμπήσει 121 χιλιόμετρα.

Πριν από 14 χρόνια, μια Αυστραλέζα, η Σούζι Μαρόνεϊ, είχε κάνει κολυμπώντας την ίδια διαδρομή αλλά σε αντίθεση με τη Ναϊάντ καθ' όλη τη διάρκεια βρισκόταν σε ένα ειδικό κλουβί που την προστάτευε από τους καρχαρίες.

Η Ναϊάντ θα σταματά κάθε 45 λεπτά για να πίνει νερό και θα ξεκουράζεται κάθε μιάμιση ώρα. Εκτός από τους καρχαρίες, τα βασικά προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει είναι τα μεγάλα κύματα και τα ρεύματα του κόλπου.