ΚΟΣΜΟΣ

Αποσύρεται ο στρατός από τη Χάμα

Αποσύρεται ο στρατός από τη Χάμα
Μετά από δέκα ημέρες πολιορκίας και περισσότερους από εκατό νεκρούς, τα συριακά στρατεύματα αποσύρονται σήμερα από την πόλη Χάμα...

Μετά από δέκα ημέρες πολιορκίας και περισσότερους από εκατό νεκρούς, τα συριακά στρατεύματα αποσύρονται σήμερα από την πόλη Χάμα.

Ωστόσο, επιχειρήσεις καταστολής συνεχίζονται σε άλλες περιοχές της Συρίας, κυρίως κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία.

Περίπου σαράντα οχήματα μεταφοράς προσωπικού γεμάτα με στρατιώτες έχουν ήδη αποχωρήσει από τη Χάμα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που συμμετείχε στην «επίσκεψη» στην πόλη που οργάνωσαν οι αρχές για περίπου 60 δημοσιογράφους.

Στο κέντρο της πόλης, η πλατεία Άσι όπου βρίσκεται η έδρα του κυβερνείου και όπου κάθε Παρασκευή του Ιουλίου οργανώνονταν τεράστιες διαδηλώσεις ήταν σχεδόν άδεια, εκτός από λίγα αυτοκίνητα και περαστικούς. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά αλλά ο κυβερνήτης της Χάμα, Άνας Νάεμ, διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσει η τροφοδοσία με είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως ψωμί και λαχανικά.

Σε άλλα σημεία, οι τοπικές αρχές καθάριζαν τους δρόμους από τις πέτρες και έσβηναν τα γκράφιτι από τους τοίχους. Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν και ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας, «πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από σαμποτέρ». Στις 31 Ιουλίου «όλα τα αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν ταυτόχρονα επίθεση και 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν», ισχυρίστηκε ο Οσάμα Χαλούφ.

Οι δημοσιογράφοι μίλησαν και με κατοίκους οι οποίοι κατηγόρησαν επίσης τους «σαμποτέρ» και χαιρέτισαν την παρέμβαση του στρατού. «Ο στρατός ήρθε για να μας προστατεύσει. Είμαστε όλοι ενωμένοι, εμείς, ο στρατός και ο Μπασάρ. Οι σαμποτέρ ήρθαν στη γειτονιά μου, άνοιξαν πυρ και λεηλάτησαν σπίτια», δήλωσε ένας από αυτούς.