ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφώνησε 10 φορές για να παραδοθεί ο Νορβηγός μακελάρης

Τηλεφώνησε 10 φορές για να παραδοθεί ο Νορβηγός μακελάρης
Δέκα κλήσεις στην αστυνομία έκανε ο Νορβηγός Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ

Δέκα κλήσεις στην αστυνομία έκανε ο Νορβηγός Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα δύο αιματηρές επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι.

Τα τηλεφωνήματα έγιναν από το νησί Ουτόγια, εκεί όπου ο Μπράιβικ επιτέθηκε στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος και 69 νεκρούς.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του Γκέιρ Λίπεσταντ, ο Μπράιβικ κατέθεσε ότι "είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία πολύ πριν από τη σύλληψή του. Είπε ότι κάλεσε δέκα φορές, αλλά μόνο δύο μπόρεσε να συνδεθεί". Μάλιστα δήλωσε στην αστυνομία "διοικητής και χρησιμοποίησε ολόκληρο το όνομά του, ζητώντας να παραδοθεί κι αν η αστυνομία κάνει δεκτό αυτό το αίτημά του".

Όσο περίμενε να επιστρέψει η αστυνομία το τηλεφώνημα, ο Μπράιβικ σταμάτησε να πυροβολεί, ενώ σύμφωνα με το δικηγόρο του «σκέφτηκε αυτοκτονήσει ή να συνεχίσει με αυτό που αποκάλεσε επιχείρησή του και τελικά αποφάσισε να συνεχίσει μέχρι που έφτασε η αστυνομία".

Νωρίτερα, η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή της ηχητικό υλικό με καταγεγραμμένο τηλεφώνημα του Μπράιβικ, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έκανε κι άλλα τηλεφωνήματα.

Σήμερα, εξάλλου ενδέχεται να ανακοινωθεί η σύνθεση ανεξάρτητης επιτροπής επιφορτισμένης με την έρευνα για τα γεγονότα της 22ης Ιουλίου και τον τρόπο αντίδρασης της αστυνομίας και άλλων αρχών.

Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί αν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές αν οι αστυνομικοί έφταναν νωρίτερα στο νησί Ουτόγια.