ΚΟΣΜΟΣ

Εκρηκτικό κλίμα στη Β. Καρολίνα: Βίντεο σοκ από τον πυροβολισμό διαδηλωτή

Εκρηκτικό κλίμα στη Β. Καρολίνα: Βίντεο σοκ από τον πυροβολισμό διαδηλωτή

Χαοτικές στιγμές μετά τον πυροβολισμό - Μεταξύ των τραυματιών είναι και τέσσερις αστυνομικοί, η ζωή των οποίων δεν διατρέχει κίνδυνο.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι 44 συνελήφθησαν κατά τη δεύτερη νύχτα των βίαιων ταραχών στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, με αφορμή τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικούς, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης.

Σύμφωνα με τον Κερ Πάτνεϊ, τον αρχηγό της αστυνομίας του Σάρλοτ-Μπέκλενμπεργκ, ένας άνδρας που δέχτηκε πυροβολισμό αργά το βράδυ της Τετάρτης (21/09) νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αρχικά, η αστυνομία είχε αναφέρει ότι ο άνδρας αυτός πυροβολήθηκε από έναν πολίτη, όμως σήμερα ο Πάτνεϊ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υποψίες ότι δράστης ήταν ένας αστυνομικός. «Είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε την αλήθεια, ερευνούμε για να μάθουμε την αλήθεια, την απόλυτη αλήθεια που μπορούν να μας δώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία», είπε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν τους διαδηλωτές οι οποίοι λεηλάτησαν καταστήματα και εκτόξευαν πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες εναντίον τους.

Ο Πάτνεϊ είπε πάντως ότι δεν πρόκειται να διαταχθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη εξαιτίας των επεισοδίων.

Οι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από μια ειρηνική συγκέντρωση, νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, από διαδηλωτές που αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή του θανάτου του 43χρονου Κιθ Σκοτ. Ο τελευταίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Τρίτη από έναν Αφροαμερικανό αστυνομικό στο πάρκινγκ ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων.

Ο Σκοτ ήταν ο 214ος Αφροαμερικανός που πυροβολείται από αστυνομικούς φέτος, σύμφωνα με το κίνημα «Χαρτογράφηση Αστυνομικής Βίας» (Mapping Police Violence) που καταγράφει την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ο Σκοτ κρατούσε ένα όπλο και πυροβολήθηκε αφού αγνόησε την εντολή να το πετάξει. Η οικογένειά του και ένας μάρτυρας δηλώνουν όμως ότι κρατούσε στο χέρι του ένα βιβλίο.

Ένας εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Fraternal Order of Police δήλωσε στο CNN ότι είδε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται ο Σκοτ να κρατάει ένα όπλο. «Τα γεγονότα θα αποκαλυφθούν και η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Δυστυχώς, πρέπει να λέμε στον κόσμο να κάνει υπομονή, όμως έτσι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο Τοντ Γουόλτερ, τονίζοντας ότι η προβολή του βίντεο θα ικανοποιήσει «κάποιους αλλά όχι όλους».

Ο Κερ Πάτνεϊ διευκρίνισε σήμερα ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να δώσει τώρα στη δημοσιότητα το βίντεο αυτό. «Η οικογένεια ζήτησε να το δει και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σ' αυτό το αίτημα», πρόσθεσε.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών κάλεσε την αστυνομία να δημοσιοποιήσει το βίντεο. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε, ο Μπρέντλεϊ Βίνσον, φορούσε πολιτικά και δεν ήταν εφοδιασμένος με κάμερα. Ωστόσο άλλοι συνάδελφοί και κατέγραψαν το επεισόδιο με τις δικές τους, ενώ υπάρχουν επίσης εικόνες από τις κάμερες των περιπολικών.

Η δήμαρχος του Σάρλοτ Τζένιφερ Ρόμπερτς είπε ότι σκοπεύει να δει το βίντεο σήμερα.

Σύμφωνα με τον Πάτνεϊ, κατά τη διάρκεια της νύχτας «λεηλατήθηκαν πολλές επιχειρήσεις» και έχει κληθεί η πολιτειακή αστυνομία και η Εθνοφρουρά για τη φύλαξη της περιοχής. Η Bank of America Corp, που έχει την έδρα της στο Σάρλοτ, και η Wells Fargo & Co, η οποία διατηρεί ένα μεγάλο γραφείο στην πόλη αυτή, κάλεσαν τους υπαλλήλους τους να μην πάνε στη δουλειά τους σήμερα

Στους συλληφθέντες αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες όπως επίθεση, παράνομη εισβολή και απείθεια στην εντολή να διαλύσουν τη συγκέντρωση, πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο! Προσοχή σκληρές εικόνες!

Πηγή φωτογραφίας: Twitter

Σχετικές ειδήσεις