ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τρίτη νύχτα χάους στο Σάρλοτ - Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας (Pics+Vid)

ΗΠΑ: Τρίτη νύχτα χάους στο Σάρλοτ - Επιβλήθηκε  απαγόρευση κυκλοφορίας (Pics+Vid)

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας από τα μεσάνυχτα σήμερα μέχρι τις 06:00 το πρωί, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες νύχτες, μετά το θανάσιμο τραυματισμό ενός Αφροαμερικάνου, από αστυνομικό.

Οι Αρχές της πόλης ανακοίνωσαν στο Twitter, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί ή την ανάκληση εφαρμογής του μέτρου.

Αιτία για τα επεισόδια ο φόνος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, 43 ετών πριν ημέρες και μια σειρά δολοφονιών αφροαμερικανών από αστυνομικούς τα τελευταία χρόνια. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά κοντά στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο άνδρας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» και φωνάζοντας το σύνθημα «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Η δήμαρχος του Σάρλοτ Τζένιφερ Ρόμπερτς υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις ενέργειες του αστυνομικού Μπρέντλεϊ Βίνσον, ο οποίος εντάχθηκε στο σώμα το 2014 και φέρεται να πυροβόλησε θανάσιμα τον Σκοτ.

001

Ο Βίνσον τέθηκε σε αργία εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετείχε σε μια ομάδα αστυνομικών που είχαν αναλάβει να συλλάβουν έναν ύποπτο. Ο Κιθ Λαμόντ Σκοτ, που δεν ήταν ο καταζητούμενος, βρισκόταν στο πάρκινγκ ενός κτηρίου και ήταν οπλισμένος. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι αισθάνθηκαν ότι «απειλούνταν» και άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Η οικογένεια του αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή και υποστηρίζει ότι το θύμα κρατούσε ένα βιβλίο. Η κόρη του ανέφερε μάλιστα ότι ο πατέρας της περίμενε στο πάρκινγκ τον αδελφό της.

Το όπλο είναι «ψέμα», δήλωσε στο AFP γειτόνισσα του Σκοτ. «Αφαίρεσαν το βιβλίο και το αντικατέστησαν με ένα περίστροφο. Ο άνδρας αυτός καθόταν εδώ κάθε μέρα περιμένοντας το σχολικό λεωφορείο του γιου του», είπε.

Οι ταραχές στο Σάρλοτ ξέσπασαν λίγες μόλις ώρες μετά τον θάνατο ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Τέρενς Κράτσερ, ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό στην Τούλσα της Οκλαχόμας. Το επεισόδιο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από κάμερες της αστυνομίας.

Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα διακρίνεται καθαρά ένας άνδρας, ο 40χρονος Κράτσερ, να προχωρεί προς το αυτοκίνητό του με τα χέρια ψηλά. Ο Κράτσερ, τον οποίο παρακολουθούσε ένας αστυνομικός από ελικόπτερο, απλώνει τα χέρια του προς το αυτοκίνητο και τότε δέχεται τον πυροβολισμό.

Ο Τσακ Τζόρνταν, ο αρχηγός της αστυνομίας της Τούλσα, παραδέχτηκε ότι οι εικόνες αυτές είναι «ανησυχητικές». Δεν βρέθηκε κανένα όπλο, ούτε πάνω στον Κράτσερ, ούτε μέσα στο αυτοκίνητό του.

Τα νέα αυτά επεισόδια έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά σειρά πυροβολισμών εναντίον Αφροαμερικανών από αστυνομικούς τα δύο τελευταία χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις