ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Σφοδρές μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης - Υποχωρεί το Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ: Σφοδρές μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης - Υποχωρεί το Ισλαμικό Κράτος

Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση από τις ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Την ίδια στιγμή οι αντάρτες στη Συρία με την υποστήριξη της Τουρκίας ανακατέλαβαν εννέα περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Νταμπίκ, από το Ισλαμικό Κράτος, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι με την ανακατάληψη του Νταμπίκ από τους αντάρτες, ανακτάται ο έλεγχος ασφάλειας σε περιοχές της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.

Παράλληλα σήμερα Δευτέρα (17/10) ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης τη Μοσούλης του Ιράκ από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ιρακινού στρατού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράζει την ελπίδα του ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα πράξουν το καλύτερο προκειμένου ν' αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων, στην προσπάθεια απελευθέρωσης της πόλης.

Κατά την χθεσινή ημέρα ο στρατός του Ιράκ προχώρησε σε από αέρος διανομή δεκάδων χιλιάδων φυλλαδίων στη Μοσούλη, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση στη Βαγδάτη.

Τα μηνύματα στα φυλλάδια διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι οι μονάδες του στρατού που θα προωθούνται προς αυτήν, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές δε θα έχουν ως στόχο τους “αμάχους,” ενώ τα φυλλάδια συνιστούσαν στον πληθυσμό να αποφύγει περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που είναι η τελευταία πόλη στο Ιράκ η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, είναι ενδεχόμενο να αρχίσει μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με Ιρακινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Σχετικές ειδήσεις