Tουσκ: Η Ρωσία επιδιώκει να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος

Tουσκ: Η Ρωσία επιδιώκει να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης κυρίως από την Αφρική και η επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης αργά το βράδυ της Πέμπτης (10/10), ανέφερε πως το επίκεντρο της συζήτησης των «28» για το μεταναστευτικό ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής με στόχο τη μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία.

Πρόσθεσε επίσης πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε μάλιστα πως κυριάρχησε η αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλληλεγγύη κατ' επιλογή» αλλά «αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο (Παρασκευή) θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον κυβερνήτη της Βαλλωνίας Πολ Μανιέτ που θα επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η Καναδή υπουργός για απευθείας συζητήσεις με τον Μανιέτ.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη Ρωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως οι «28» αποφάσισαν να μείνουν ενωμένοι μπροστά στη στρατηγική της Ρωσίας «να αποδυναμώσει την ΕΕ». «Αυτή είναι μια νηφάλια εκτίμηση. Δεν έχουμε αυταπάτες» υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ.

"Οι ηγέτες υπογράμμισαν κάθε είδους ρωσικών εχθροπραξιών, από παραβίαση εναέριου χώρου μέχρι καμπάνιες (παρα)πληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, ανάμειξη στις πολιτικές διαδικασίες της ΕΕ και πέρα από αυτήν", είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Η δημιουργία έντασης με τη Ρωσία δεν αποτελεί σκοπό μας. Αντιδρούμε απλώς στα βήματα που έχει λάβει η Ρωσία. Ασφαλώς και είναι πάντα έτοιμη η ΕΕ να συμμετέχει σε διάλογο, αλλά δεν θα διακινδυνεύσουμε τις αξίες ή τις αρχές μας", τόνισε, "για αυτό έχουμε συμφωνήσει να κρατήσουμε τη γραμμή πλεύσης μας και, προπαντός, να κρατήσουμε την ενότητα της ΕΕ", είπε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τους εάν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει τις θηριωδίες στη Συρία δίπλα στον συριακό στρατό. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ωστόσο απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις επιλογές αυτές, οι οποίες, σε προσχέδιο δηλώσεών τους περιλάμβαναν νέες κυρώσεις εναντίον ατόμων και οντοτήτων.

Επίσης, σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος έναντι αμάχων στο Χαλέπι, εξετάζοντας όλες τις δυνατές επιλογές.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πρώτη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σε Σύνοδο Κορυφής και κατά πόσο μπορεί να έχει λόγο σε ζητήματα που αφορούν την Ένωση, ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μέλος της ΕΕ και πως έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να συμμετάσχει στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση στρατηγικής.

Δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει ότι θα ήταν ευτυχής εάν το Brexit ήταν αναστρέψιμο, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι στα χέρια της Βρετανίας και πως η ΕΕ εμμένει στη θέση της ότι δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved