ΚΟΣΜΟΣ

Ήθελε να παραδοθεί 26 λεπτά πριν τη σύλληψή του

Ήθελε να παραδοθεί 26 λεπτά πριν τη σύλληψή του
Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δράστης των δύο αιματηρών επιθέσεων στη Νορβηγία με 77 νεκρούς, τηλεφώνησε στην αστυνομία για να πει ότι θέλει να παραδοθεί...

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δράστης των δύο αιματηρών επιθέσεων στη Νορβηγία με 77 νεκρούς, τηλεφώνησε στην αστυνομία για να πει ότι θέλει να παραδοθεί 26 λεπτά πριν από τη σύλληψή του, δείχνουν οι ηχογραφήσεις των δύο τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε στις υπηρεσίες άμεσης δράσης, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Η πρώτη ηχογραφημένη κλήση έγινε στις 18:01 (19:01 ώρα Ελλάδος) από το νησί Ουτόγια, βορειοδυτικά του Όσλο, όπου ο Μπράιβικ, μετά τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε στη νορβηγική πρωτεύουσα, πυροβολούσε νέους που βρίσκονταν σε κατασκήνωση και προκάλεσε το θάνατο 69 ανθρώπων.

"Είμαι στο Ουτόγια. Θέλω να παραδοθώ", δήλωσε κατά την πρώτη αυτή συνομιλία που είχε με την αστυνομία, την οποία ξεκίνησε παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως το "διοικητή Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, του νορβηγικού κινήματος της αντικομμουνιστικής αντίστασης".

Η κλήση διακόπηκε και στις 18:27 ο Μπρέιβικ ξαναπήρε την άμεση δράση και αφού συστήθηκε ως "διοικητής του κινήματος της νορβηγικής αντίστασης", είπε: "Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου και θέλω να παραδοθώ". Ένα λεπτό αργότερα, συνελήφθη από άνδρες της δύναμης Δέλτα, δηλαδή της ειδικής δύναμης επέμβασης της αστυνομίας.