ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή ΜΜΕ: Βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Διεθνή ΜΜΕ: Βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Η είδηση της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως προέκυψε από την χθεσινοβραδινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, απασχόλησε τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα διεθνή ΜΜΕ, που έσπευσαν να μιλήσουν για ισχυρό χτύπημα σε έναν εξαιρετικά σημαντικό νόμο της κυβέρνησης, ενώ ορισμένα εξ αυτών έσπευσαν να συνδέσουν τις εξελίξεις που προκύπτουν από την απόφαση με τον αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Με τον τίτλο «Το Συμβούλιο της Επικρατείας ‘μπλοκάρει’ τη διαδικασία των αδειών και βάζει σε μπελάδες τον Αλέξη Τσίπρα» αναφέρεται στην απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σχολιάζοντας παράλληλα ότι «η απόφαση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές».

Το Associated Press κάνει λόγο για μια «δημοπρασία που κρίθηκε αντισυνταγματική, αφού παρέκαμψε την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή», δίνοντας βάρος στο γεγονός ότι ο νόμος για της τηλεοπτικές άδειες υπήρξε «βασική προεκλογική εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα στη μάχη κατά της διαφθοράς».

Από την πλευρά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνει λόγο «για πλήρη αποδιοργάνωση της σταυροφορίας των Αρχών που είχε ως στόχο να βάλει σε τάξη τον αρρύθμιστο τομέα των τηλεοπτικών μέσων», καθώς «εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για επίθεση στην ελευθερία του λόγου». Παράλληλα, το σχετικό άρθρο μιλά για το σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί στα σχέδια του Πρωθυπουργού να διαθέσει τα χρήματα που θα εισπράττονταν από τις τηλεοπτικές σε κοινωνικές παροχές, αποσκοπώντας στον εξευμενισμό των ριζοσπαστικότερων κομματιών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Οι New York Times, δημοσιεύουν την ανάλυση του Associated Press, μιλώντας για «ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση από την ακύρωση της δημοπρασίας».

Η Wall Street Journal αναφέρεται στις επιπτώσεις της απόφασης του ΣΤΕ ως «μεγάλη ντροπή για την κυβέρνηση και μεγάλο πλήγμα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα που θα καθάριζε τη λάσπη από την πολιτική, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για φασιστικές μεθόδους».

Το France24 επικαλούμενο δικαστική πηγή επισημαίνει ότι η διαδικασία της αδειοδότησης αφορά στο ΕΣΡ και όχι στην κυβέρνηση και πως σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών «η απόφαση επιστρέφει τη χώρα στο παλαιό καθεστώς, το οποίο επίσης είχε κριθεί αντισυνταγματικό».

Τέλος, οι Financial Times, συνδέουν το θέμα με το ζήτημα του ανασχηματισμού και επικαλούμενοι ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν κατονομάζεται, σημειώνουν πως «ενώ η οικονομική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν πρόκειται να επηρεαστεί, ορισμένοι βετεράνοι υπουργοί του κόμματος ενδέχεται να αντικατασταθούν από νεότερα μέλη του κόμματος». «Παρά το πλήγμα στο νόμο της κυβέρνησης ο Νίκος Παππάς αναμένεται ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση ίσως με διαφορετικές αρμοδιότητες» εκτιμούν οι Financial Times.

Σχετικές ειδήσεις